Poetul și regizorul de film Valeriu Gagiu a fost omagiat la Chișinău prin două apariții editoriale postume


Lansarea a două volume editoriale – biobibliografia „Omul care a mers după soare” şi antologia „Valeriu Gagiu: Filmul unui destin” – , dar şi evocările oamenilor de cultură, l-au readus în actualitate pe regretatul cineast, poet, traducător şi jurnalist Valeriu Gagiu. Evenimentul, care a avut loc la Biblioteca Naţională, a consemnat 80 de ani de la naştere şi opt ani de la trecerea în eternitate a cineastului Valeriu Gagiu.

„Valeriu Gagiu nu alerga după slavă. Gagiu a pus plugul în brazdă şi a arat pământul acesta în filmul „Gustul pâinii”, altele, ating probleme extraordinare. El a fost un mare cetăţean al acestui pământ”, a menţionat scriitorul şi moderatorul Andrei Strâmbeanu.

Valeriu Gagiu a fost mereu în avangardă, iar filmul care l-a consacrat „Omul merge după soare” a fost ca un camerton pentru întreaga lui creaţie”. De această părere este directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, susţinut şi de alţi oameni de cultură.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Mi-a fost prieten, dascăl, pentru mine era una dintre acele trei balene pe care se bazează globul pământesc şi lumea fiecăruia dintre noi”, a spus cineastul Boris Conunov.

„Valeriu Gagiu a fost mereu în mişcare, în dezvoltare, el nu s-a oprit, a mers înainte, practic până în ultima clipă a creat, a fost un stâlp al cinematografiei naţionale şi al studioului Moldova-Film”, a precizat criticul de film Larisa Ungureanu.

Cu drag şi-au amintit despre activitatea pe platourile de filmare actorii care au jucat în filmele lui Gagiu.

La opt ani de la trecerea în eternitate a lui Valeriu Gagiu, cineastul Mihai Poiată a exprimat regretul unei generaţii de cineaşti.

„Nu am ştiut să-l cunoaştem, să profităm de prezenţa lui printre noi, îmi pare rău că nu l-am prins atunci când era în viaţă cu un dictafon să ne povestească, să rămână…”, a spus Mihai Poiată.

Elena Pintelei, directoarea Bibliotecii Naţionale, s-a referit la biobibliografia „Valeriu Gagiu” – un omagiu adus  regretatului om de cultură, poet, dramaturg, scenarist, regizor. Iar Dumitru Olărescu a vorbit despre antologia de texte la care a lucrat împreună cu Ana Maria Plămădeală.

Lansarea cărţilor, evocările prietenilor au emoţionat-o pe actriţa Zinaida Timofti, soţia lui Valeriu Gagiu,  care a făcut mult pentru perpetuarea memoriei cineastului.

„Acest pământ naşte genii şi el a fost unul dintre aceşti genii, a iubit acest pământ, acest neam. S-a mândrit că face parte din pleiada şaizeciştilor, el se considera poet, apoi cineast. A fost mare patriot…”, a declarat Zinaida Timofti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Născut pe 1 mai 1938 la Chişinău, scriitorul şi cineastul Valeriu Gagiu a scris poezii, a făcut traduceri, iar filmele sale „Omul merge după soare”, „Când pleacă cocorii”, „Gustul pâinii” şi altele au fost  premiate la  festivalurile internaţionale. Valeriu Gagiu a fost apreciat cu „Ordinul Republicii”,  titlul onorific „Artist al Poporului”, s-a stins din viaţă pe 21 decembrie 2010 la Chişinău.  

 

 

Reportaj Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Sofia Rotaru – „Inimă de mamă…”, vers. Dumitru Matcovschi, muz. Ion Aldea Teodorovici

 

Placă memorială și plic cu timbru fix întru cinstirea regretatului regizor și scenarist de film, Victor Bucătaru

Placă memorială Leonida Lari-IORGA pe str. IORGA Nicolae din Chișinău, de Ziua Limbii Române

Pe fațada casei în care a locuit scriitoarea Lidia Istrati va fi dezvelită o placă memorială

„Lidia Istrati – scriitoare şi om politic”, timbru și plic omagial de la Poșta Moldovei

 

Ştefan Culea, legendarul crainic şi artist, a fost cinstit la baştina sa, Tudora – o placă In Memoriam

Placa memorială în cinstea Medicului Poporului Timofei Moșneaga a fost dezvelită împreună cu maestrul Eugen Doga

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter