Întru înveșnicirea numelui actorului Grigore Grigoriu, fiul său a creat la Căușeni un cinematograf modern


La 15 ani de la trecerea în eternitate a marelui actor Grigore Grigoriu, la Căuşeni a fost inaugurat un cinematograf ce-i va purta numele. Clădirea a fost reconstruită din temelie şi transformată într-o instituţie polivalentă şi modernă de cultură. Readucerea cinematografului în spaţiul public a fost posibilă graţie fiului Octavian Grigoriu, regizor TV, cineast.

Evenimentul a avut loc în 6 noiembrie 2018, zi în care s-a născut renumitul regizor Emil Loteanu, „părintele spiritual al lui Grigore Grigoriu”, precum îl definește regizorul Octavian Grigoriu.

Atmosferă de sărbătoare cu muzică, lumini şi lume multă din Căuşeni, dar şi din alte localităţi, care a venit să se bucure de inaugurarea instituţiei de cultură, Cinematograful „Grigore Grigoriu”. Oamenii se mândresc cu marele actor care a ajuns o stea a cinematografiei mondiale.

„Personal l-am văzut. Apreciez talentul, a jucat în multe filme. Mă bucur că avem în Căuşeni aşa talente”. „Am avut fericirea să-l cunosc pe băncile Colegiului de Viticultură. Mi-a botezat copiii, a fost un om inegalabil, un om de aur. Toate filmele lui îmi plac, dar „Şatra” tot îmi place cel mai mult”, susţin oamenii.

 

 

Ideea unui asemenea spaţiu a apărut cu mai mulţi ani în urmă.

„A fost ca o scânteie, cineva dintre colegi mi-a spus: ştii, se privatizează cinematograful din Căuşeni şi în caietul de sarcini a Ministerului Culturii este o singură condiţie: Cinematograful în continuare să poarte numele Grigore Grigoriu, am zis de ce nu eu”, a declarat Octavian Grigoriu.

Astfel, graţie eforturilor, investiţiilor, sacrificiilor fiului, dar şi a familiei acestuia, pe harta culturală a căuşenilor a apărut Cinematograful „Grigore Grigoriu”.

 

 

Au salutat evenimentul Virgiliu Mărgineanu, preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, venit tocmai de la Paris, Victor Voinescu Soţchi, prietenul regretatului actor, cunoscuţi oameni de cultură de la Chişinău. Pereţii holului cinematografului erau înnobilaţi de imaginile lui Grigore Grigoriu din diferite filme în care a excelat şi a impresionat o lume. Toate au început cu primul film în limba română, în regia altui mare om de cultură, Emil Loteanu, „Poienile roşii”.

„Evident, Emil Loteanu a fost părintele spiritual al lui Grigore Grigoriu, are o filosofie aparte… Un proiect de suflet, vreau ca pământenii tatălui meu, pământenii mei să poată veni şi să vizioneze nişte filme de valoare, să proiectăm vechea cinematografie universală.”, a spus Octavian Grigoriu.

 

Regizorul Octavian Grigoriu, fiul mult regretatului actor

Actorul Victor Soțchi- Voinicescu, Chisinau – Paris

 

 

 

 

 

 

 

 

Dincolo de producţiile cinematografice ce vor fi proiectate, Cinematograful „Grigore Grigoriu” va găzdui expoziţii de pictură, evenimente teatrale. Astfel, sâmbătă, 10 noiembrie 2018, va evolua Teatrul „Luceafărul” din Chişinău cu spectacolul „În căutarea fericirii”.

 

 

Reportaj Moldova 1 TV: Un cinematograf în memoria actorului Grigore Grigoriu inaugurat la Căuşeni

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Emil Loteanu despre Grigore Grigoriu în filmele sale (cum l-a descoperit, de ce l-a îndrăgit)

Grigore Grigoriu cinstit de cineaşti şi admiratori în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani

Emil Loteanu: „Eu am filmat-o pe Maria Drăgan, la Bălţi, pentru prima oară…”

Cristina Ghimpu despre Grigore Grigoriu: „Sacoul de catifea”

 

Emil Loteanu – „Poienile roşii”, filmul de debut al lui Grigore Grigoriu, Svetlana Toma ş.a.

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

 

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Emisiunea „Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

Emisiunea „Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II) 

 

 

Sursa material: TRM.md

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Întru înveșnicirea numelui actorului Grigore Grigoriu, fiul său a creat la Căușeni un cinemato… […]

  2. […] Întru înveșnicirea numelui actorului Grigore Grigoriu, fiul său a creat la Căușeni un cinemato… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter