Grigore Grigoriu cinstit de cineaşti şi admiratori în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani


Cavaler al artei cinematografice, fire romantică, iubitoare de viaţă şi de oameni – aceste aprecieri au răsunat ieri, în cadrul unui moment comemorativ, organizat la Cinematograful „Odeon”, cu ocazia aniversării a 75-ea de la naşterea regretatului actor de teatru şi film, Grigore Grigoriu.

Emoţionantele imagini de la sărbătorirea celor 60 de ani de la naşterea lui Grigore Grigoriu, moderate de celebrul regizor, Emil Loteanu, precum şi secvenţe din filmele în care a jucat marele actor, au fost incluse în documentarul Mânza albă furată de Grigoriu, realizat de Octavian Grigoriu.

Mare actor, dar şi reprezentant plenipotenţiar al tuturor bărbaţilor din spaţiul nostru – astfel este caracterizat Grigore Grigoriu de cei care le-au cunoscut și îi apreciază și până în prezent reușitele.

„El a propus lumii un model al bărbaţilor, fiindcă noi am încercat să-i semănăm, dacă nu la exterior, ceea ce era foarte greu, cel puţin in lumea interioară, pentru că eram impresionaţi de rolurile pe care le-a jucat”, a spus scriitorul și cineastul, Mihai Poiată.

Secvenţele cu Grigore Grigoriu au trezit amintiri nostalgice celor care i-au fost în preajmă. „Am fost colegi la Teatrul Republican „Luceafărul”. Avea creativitate, verticalitate bărbătească, avea demnitate în felul său de a fi, de a privi, de a vorbi”, afirmă Paulina Zavtoni, artistă a poporului.

„Nu ştiu când se va mai naşte aşa un actor mare, un om nemaipomenit, o mare personalitate şi îmi pare foarte rău că e dat uitării”, a mărturisit Lidia Botezatu, artistă a poporului.

Şi admiratori de la baştina actorului au venit să-i cinstească memoria. „Grigoriu s-a născut la Căuşeni. Era un patriot adevărat, un om sfânt”, susține Eugen Dumitrașcu.

„Prin intermediul filmelor Grigore Grigoriu este alături de noi şi cucereşte noi inimi. Din păcate, publicul tânăr vine prea puţin la retrospectiva filmelor studioului „Moldova-Film”, a spus directorul „Moldova-Film”, Alexandru Vasilache.

Actorul Grigore Grigoriu a jucat 50 de roluri în filme, a fost distribuit în toate producţiile lui Emil Loteanu, acestea fiind privite de peste un miliard de oameni din toată lumea.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională Moldova 1

 

 

 
Flacăra TV recomandă şi:

 

Grigore Grigoriu ar fi împlinit astăzi 75 de ani

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Grigore Grigoriu cinstit de cineaşti şi admiratori în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani […]

  2. […] Grigore Grigoriu cinstit de cineaşti şi admiratori în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani […]

  3. […] Grigore Grigoriu cinstit de cineaşti şi admiratori în ziua în care ar fi împlinit 75 de ani […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter