Interviu// Larisa Verdeș – Adriana Beniuc despre programul ANTEM „Învăţăm româna la distanţă”


Peste 1200 de alolingvi au beneficiat în ultimii cinci ani, de programul „Învăţăm româna la distanţă”, implementat de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM). Programul face parte dintr-un proiect mai larg, denumit „Româna la distanţă – oportunitate de integrare socioprofesională pentru tinerii din Republica Moldova” şi este acoperit financiar de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Pentru a le oferi șansa reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a studia gratuit și la distanță limba română, ANTEM a creat și gestionează de cinci ani încoace o platforma online www.invat.antem.org Oricine se înregistrează aici, poate învăța sau își poate consolida în mod gratuit cunoștințele în materie de limbă română datorită cursurilor prevăzute pentru nivelele de instruire conform cadrului european comun de referință pentru limbi.

„Oricare tânăr, din oricare localitate poate accesa platforma, se poate înscrie și, nemijlocit, poate beneficia de serviciile noastre. Noutatea anului este că am elaborat un modul nou. Este vorba despre un modul pentru jurnaliști și specialiști PR. În anii precedenți am reușit să dezvoltăm modulul – româna pentru funcționari, pentru profesori, pentru asistenții sociali, pentru utilizatorii independenți, nivelul B2, româna pentru nivelul de supraviețuire, nivelul B1, și altele”, a spus coordonatoarea de proiect, Adriana Beniuc.

 

Mai multe DETALII în interviul colegei Larisa Verdeș cu Adriana Beniuc, coordonoatoarea proiectului, poate fi audiat în playerul AUDIO alăturat, material difuzat la Radio Moldova, emisiunea Casa Radio din 23 decembrie 2016, zi în care a avut loc Conferința de bilanț 2016 a ANTEM (durata – 5 min și 32 sec.).

 

5-antem-conferinta-de-bilantz-romana-la-distantza-autoritati-23-dec-2016-700px

Conferința de bilanț 2016 a ANTEM, 23 dec. 2016: Ludmila Burlaca (Biroul Relatii Interetnice), Liubomir Chiriac (IDIS Viitorul), Marcel Marin (Ministerul Tineretului şi Sportului)

 

Inițiat în anul 2012, utilitatea programului „Învățăm româna la distanță” este confirmată atât de instituțiile publice, cât și de către cursați.

Potrivit vicedirectorului IDIS Viitorul, Liubomir Chiriac, în anul curent peste 120 de persoane au făcut uz de acest instrument de învățare de la distanță care este unul modern și performant.

„Utilizând astfel de instrumente pot fi atrași tinerii reprezentanți ai minorităților naționale, pot fi atrași funcționarii publici care vor să învețe de sine stătător. Sunt tot mai multe posibilități și oportunități tehnice care, de fapt, deschid noi oportunități pentru cei care cu adevărat doresc să învețe româna”, a spus Liubomir Chiriac.

Potrivit directoarei programului, Lucia Cucu, în Republica Moldova nu există încă o cultură a învățării la distanță, de aceea ANTEM își va consolida în viitorul apropiat o strategie de promovare a acestei metode inovative.

 

2-antem-conferinta-de-bilantz-romana-la-distantza-plan-general-2-23-dec-2016-700px

Conferința de bilanț 2016 a Asociaţiei Naţionale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), condusa de Lucia Cucu, magistru in management educational, Chisinau, 23 dec. 2016

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Conferință ANTEM// Peste 1200 tineri alolingvi au învățat Româna la distanță prin E-learning

ANTEM lansează mai multe cărți, CD-uri, care-i ajută pe copiii vorbitori de alte limbi să-nvețe Limba Română

Fapte concrete de la ANTEM şi OSCE: limba română va fi studiată de 700 alolingvi, inclusiv din Transnistria

La Gala TVR Moldova au fost acordate 10 Premii de Excelenţă. Cine sunt laureaţii?

 

 

Sursa material: știri TRM

Sursa foto: ANTEM

Sursa audio: Radio Moldova Actualități

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Interviu// Larisa Verdeș – Adriana Beniuc despre programul ANTEM „Învăţăm româna la distan… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter