Fapte concrete de la ANTEM şi OSCE: limba română va fi studiată de 700 alolingvi, inclusiv din Transnistria


Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM), în colaborare cu Biroul Relaţii Interetnice (BRI), a lansat un nou an de studii în cadrul Programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova.

Peste 450 de alolingvi adulţi din ţara noastră vor învăța limba română, începând din această lună. Alte 150 de persoane din regiunea transnistreană a Republicii Moldova o însuşesc prin intermediul Programului e-learning – www.invat.antem.md 

„Deşi peste 5000 de alolingvi au beneficiat deja de acest program, an de an, solicitările din partea doritorilor de a se înscrie la cursurile de limba română depăşesc cifra de 3000, care nici măcar nu reflectă situaţia în întregime”, a declarat Lucia Cucu, directorul ANTEM.
„Programul ANTEM este un exemplu foarte bun de transpunere în practică a principiului legat de respectul pentru diversitate în baza căruia lucrăm. E un program pe care OSCE îl sprijină financiar şi va continua să-l susţină, a menționat Henrik Villadsen, directorul Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale OSCE de la Haga.

„Cunoaşterea limbii române le oferă reprezentanţilor minorităţilor naţionale acces pe piaţa muncii, dar şi la informaţii din orice domeniu de activitate”, a constatat Elena Beleacova, directorul general al BRI.

Pe parcursul noului an de studii, peste 700 de adulţi alolingvi din ţara noastră, angajaţi în sfera bugetară vor urma cursurile gratuite de limba română, organizate de ANTEM în cadrul Programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale, implementat cu sprijinul financiar al Înaltulului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE de la Haga și în parteneriat cu BRI.

Totodată, alte aproximativ 200 de persoane învaţă gratuit româna prin intermediul Programului ”Învățăm româna la distanță”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului.

 

Reportajul Radio Moldova AICI

 
Mai jos, declarațiile Luciei Cucu, director ANTEM, privind lansarea celei de-a opta faze a Programului de instruire lingvistică pentru minoritățile naționale din Republica Moldova

 

 

 

 

 

Sursa material: Radio Moldova

Sursa foto: Ministerul Educaţiei

Sursa video: Privesc.eu

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter