În valea Plângerii de la Fântâna Albă, martirii Neamului au adunat azi români de pretutindeni// VIDEO


Ziua de 1 aprilie rămâne o rană deschisă în sufletul neamului românesc. Cu 75 de ani în urmă, sute de români şi ucraineni de pe Valea Siretului cu prapuri şi cruci în mâini îşi îndreptau paşii spre Patria mamă cu gândul la libertate şi la o viaţă mai fericită, însă gloanţele grănicerilor sovietici i-au secerat fără milă în pădurea de la Varniţa, nu departe de Fântâna Albă, o localitate situată în apropierea graniţei ucraineano-române.

Până nu demult bucovinenii nici nu aveau dreptul să-şi amintească de acel tragic eveniment din istoria neamului nostru. Astăzi, însă, şi românii, şi ucrainenii din regiunea Cernăuţi îşi dau bine seama cine au fost făptaşii care au omorât floarea Bucovinei în acei ani de triste amintiri pentru poporul român.

În 2016, ca şi în anii precedenţi, pe valea Plângerii, la locul masacrului s-au adunat zeci şi sute de bucovineni pentru a-i omagia pe martirii neamului, pentru a aprinde o lumânare în amintirea lor.

Pe lângă intelectualitatea bucovineană, profesori, studenţi şi elevi, lideri ai asociaţiilor culturale româneşti din regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia, reprezentanţi mass-media din Ucraina şi România, au fost prezenţi la evenimentul de comemorare şi autorităţile locale, raionale şi regionale, deputatul poporului în Rada Supremă a Ucrainei, dl. Grigore Timiş, care recunosc faptele comise de regimul Stalinist, sovietic de atunci.

Alături de autorităţile ucrainene a sosit la Fântâna Albă şi o delegaţie reprezentativă din partea statului român în frunte cu domnul Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, consilierii dumnealui Radu Cosma şi Valentin Răducanu, senatorul român Viorel Badea, alţi reprezentanţi ai autorităţilor române, precum şi reprezentanţi ai Consulatului General al României la Cernăuţi în frunte cu doamna consul general, Eleonora Moldovan, domnul ministru consilier Ionel Ivan, domnul consul Aurelian Rugină şi alţii.

După o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi din regiunea Cernăuţi şi judeţul Suceava, în frunte cu Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirea Putna, delegaţiile oficiale, oaspeţii şi românii de pretutindeni au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul de la Fântâna Albă, apoi, rând pe rând, au fost transmise mesaje de compasiune şi gânduri frumoase la adresa românilor şi ucrainenilor, care nu-şi uită trecutul, istoria şi neamul.

Oamenii de bună credinţă de pe valea Siretului au organizat şi un parastas în memoria martirilor împuşcaţi la 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă.

 

FlacăraTV recomandă şi:

Crimele comunismului ruso-sovietic. Filmul „Masacrul de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941” // TVR, 2014

 

 

 1 aprilie 2016// Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941 (27 secvenţe)

 

 

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-tineri de straja-1 aprilie 2016

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-preoti-1 aprilie 2016

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-copii cu Tricolor-1 aprilie 2016-600px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-supravietuitor-1 aprilie 2016-600px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-popor-1 aprilie 2016-600px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-popor femei-1 aprilie 2016--600px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-Vitalie Zagrea-1 aprilie 2016-500px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-preoti si primar Elena Nandris-1 aprilie 2016-600px

Fantana Alba-comemorarea victimelor masacrui-grup-1 aprilie 2016

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi şi BucPress.eu

Sursa foto: Nicolae Hauca

Sursa video: EuroMedia Bucovina / Nicolae Hauca

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] pașnică de peste 3.000 de persoane, care s-a îndreptat spre noua graniță sovieto-română. În poiana Varnița, la circa 3 km de granița română, grănicerii sovietici i-au somat să se oprească. După ce […]

  2. […] Anul 2016 – În valea Plângerii de la Fântâna Albă, martirii Neamului au adunat azi român… […]

  3. […] 2016 // În valea Plângerii de la Fântâna Albă, martirii Neamului au adunat azi români de pretutindeni/… […]

  4. […] 2016 // În valea Plângerii de la Fântâna Albă, martirii Neamului au adunat azi români de pretutindeni/… […]

  5. […] în morminte… Martirii români de la Fântâna Albă au fost comemorați 70% în ucraineană 2016 // În valea Plângerii de la Fântâna Albă, martirii Neamului au adunat azi români de pretu… 2015 // Crimele comunismului ruso-sovietic: 74 ani de la holocaustul românilor de la Fântâna […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter