Artista Maria Drăgan a revenit la noi pe aripile cărții „Vai, sărmana turturică…” de Gheorghe Budeanu


Ascensiunea scenică şi destinul tragic al cântăreţei de muzică populară, Maria Drăgan, este esenţa cărţii Vai, sărmana turturică…, completată şi reeditată de publicistul Gheorghe Budeanu. Autorul cărţii spune că această carte ne îndeamnă să protejăm talentele atunci când sunt încă în viaţă.

„În acest an s-au împlinit 70 de ani de la naşterea interpretei. Cu această ocazie, în scurt timp, am reuşit să reedităm această carte, care este o nouă variantă a primei cărţi ,,Vai, sărmana turturică…”, apărută în 1999 cu susţinerea Nataliei Călin, care reprezenta Asociaţia „Nordul Moldovei”. Vom lansa această carte şi în localitatea de baştină a Mariei Drăgan, în satul Bălăureşti. În această carte au fost incluse mai multe noutăţi, un interviu, dar şi mai multe secvenţe adunate de Ion Duminică, doctor în politologie”, a declarat Gheorghe Budeanu.

 

TVM-Maria Dragan-carte de Gheorghe Budeanu reeditata.Still003

 

Iniţiativa de a reeditata cartea ,,Vai, sărmana turturică…”, aparţine omului de ştiinţă şi cultură, doctorul în economie, Vasile Şoimaru.

„Vocea Mariei Drăgan ne bucură şi astăzi, este cea mai frumoasă voce din câte am auzit până acum. Am avut o comoară, o perlă a folclorului românesc şi am pierdut enorm de mult odată cu plecarea ei dintre noi”, a menţionat Vasile Şoimaru.

Cartea a fost reeditată într-un tiraj de 500 de exemplare.

Maria Drăgan s-a născut pe 23 iulie 1947 şi s-a stins din viaţă pe data de 6 octombrie 1986. O stradă din sectorul Ciocana al capitalei R. Moldova îi poartă numele. În memoria artistei este organizat Festivalul-concurs naţional al interpreţilor cântecului folcloric Maria Drăgan.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Dialog document cu Artista Maria Drăgan, realizat de Gheorghe Budeanu cu câteva zile înainte s-o pierdem…

Emil Loteanu: „Eu am filmat-o pe Maria Drăgan, la Bălţi, pentru prima oară…”

Omagiu Artistei Maria Drăgan. Filmul „Vai, sărmana Turturică!..” de Vlad Druck

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] Artista Maria Drăgan a revenit la noi pe aripile cărții „Vai, sărmana turturică…” de Gheo… […]

  2. […] Artista Maria Drăgan a revenit la noi pe aripile cărții „Vai, sărmana turturică…” de Gheo… […]

  3. […] Dialogul a apărut cîteva zile mai tîrziu, veți desprinde asta și din prefața autorului, în săptămînalul Literatură și Artă, apoi în cartea publicistului Gheorghe Budeanu Vai, sărmana Turturică…, editată în anul 1999, reeditată în anul aniversar 2017. […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter