Omagiu Artistei Maria Drăgan. Filmul „Vai, sărmana Turturică!..” de Vlad Druck


Artista Maria Drăgan, una dintre cele mai talentate Marii din tot spaţiul românesc şi din toate timpurile…

Născută la 23 iulie 1947, în s. Bălăureşti, Nisporeni, Maria Drăgan a fost un dar de la Dumnezeu pentru Moldova de Est, decapitată de elite după ocupaţia ruso-sovietică din 1940: frumoasă, cultă, cu ţinută scenică dacică, semeaţă, cu „voce de lacrimă” (N. Sulac), duioasă, blândă, având un repertoriu folcloric cu adevărat românesc, inclusiv din creaţiile Mariei Tănase şi Ioanei Radu, interzise la acea vreme în Moldova sovietizată.

Viaţa şi destinul artistic i-au fost, însă, scurte… Invidia, hula, turnătoriile colegilor la securitate, din cauza cărora a rămas fără lucru, pe drumuri, dar şi indiferenţa prietenilor şi a consătenilor, – i-au grăbit sfârşitul…

A avut o soartă dramatică, i-au fost tăiate aripile exact când sărmana Turturică se afla pe bolta înaltă, în zenitul succesului… A murit la numai 39 de ani (6 oct. 1986), la fel ca şi alte celebre personalităţi ale poporului român: poeţii Mihai Eminescu şi Veronica Micle, soprana cu renume mondial, Maria Cebotari.

Să n-o uităm niciodată pe Mărioara noastră, s-o cinstim ca pe o fiică demnă a Neamului, să-i valorificăm cântecele în scenă şi instituţii de muzică, să investigăm în continuare împrejurările în care a fost asasinată civil, să facem filme despre ea, aşa cum au făcut bravii noştri cineaşti Vlad Druck (regizor) şi Iurie Balan (scenarist), care au realizat în 1988, la doi ani de la plecarea Mariei, filmul de mai jos: Vai, sărmana Turturică!..

Spunem astăzi cu pietate: Lumină Lină Mariei Drăgan, dar şi unor personalităţi plecate la Ceruri, care au susţinut-o pe artistă: Isidor Burdin, Nicolae Sulac, Dumitru Blajinu, precum şi regretatului nostru coleg, Rafael Agadjanean, jurnalist şi cineast, redactor al acestui documentar, realizat la Studioul Moldova-Film.

Iartă-ne, Marie…

 

 
Vlad Druck – „Vai, sărmana Turturică!…”, Moldova-Film, 1988

 

 

 

 

La rubrica Filmele colegilor pe Flacăra TV & Film aţi urmărit documentarul „Vai, sărmana turturică!..”:

Regie – Vlad Druck

Scenariu – Iurie Balan

Imagine – Vladimir Burlacenco

Redactor – Rafael Agadjanean

Producţie – „Moldova-Film”, anul 1988 (perioadă în care Basarabia se afla în URSS)

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Artista Maria Drăgan a revenit la noi pe aripile cărții „Vai, sărmana turturică…” de Gheorghe Budeanu

 

Emil Loteanu: „Eu am filmat-o pe Maria Drăgan, la Bălţi, pentru prima oară…”

Dialog document cu Artista Maria Drăgan, realizat de Gheorghe Budeanu cu câteva zile înainte s-o pierdem…

 

 

Sursa material: Flacăra Film / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: captură din film

Sursa video: Vlad Druck / YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter