Vlad Pohilă: „Nu ştiu cine a mai reuşit să-l înveşnicească pe Eminescu aşa cum a făcut Grigore Vieru prin „Legământ”


Publicistul, lingvistul, prozatorul, traducătorul Vlad Pohilă, supranumit şi învăţătorul de limbă română de la radio, este unul dintre lingviştii români, patrioţii şi oamenii vrednici apreciaţi de poetul Grigore Vieru în Testamentul său spiritual „Limba Română, oastea noastră naţională” din 30 august 2007.

 

Cităm din documentul lăsat nouă de poetul reîntregirii Neamului românesc, Grigore Vieru: „(…) Un remarcabil lingvist, dar şi strălucit publicist este Vlad Pohilă, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnite la noi”.

Grigore Vieru-ingandurat-flori-www.grigorevieru.mdAcelaşi mare poet eminescian, Grigore Vieru scria în prefaţa cărţii „Şi totuşi, Limba Română!” următoarele: „În fine, mi-e drag şi pentru faptul că, fiind o valoare intelectuală, este totuşi discret în viaţa de toate zilele. Am stat de vorbă o singură dată cu el. În schimb, am văzut de o mie de ori o sută de mediocrităţi care se bagă mereu în faţă. Acesta este Vlad Pohilă şi de aceea mi-e drag”.

Iată ce spunea colegul Vlad Pohilă în 20 ianuarie 2009, ziua funeraliilor lui Grigore Vieru, gânduri prin care a reuşit să definească simplu, clar şi plenar, ca nimeni altul, opera şi autoritatea morală a marelui poet Grigore Vieru, care făcuse Legământ cu Eminescu încă în prima sa tinereţe:

„Grigore Vieru este poetul naţional foarte iubit şi cred că este şi cel mai cunoscut. Dacă cineva nu i-a citit poezia, a cunoscut-o prin cântecele făcute pe versurile sale, care sunt foarte multe. Toţi copiii au început cu „Albinuţa” lui, a fost bine cunoscut prin luările de atitudine în apărarea limbii, istoriei şi a demnităţii naţionale.

Vlad Pohila-flux.mdPrin plecarea lui Grigore Vieru, am pierdut un foarte important reper literar, poetic, etic şi civic. Poetul a mers pe un traseu eminescian în poezie, s-a întors la izvoare, la folclor, or, de acolo a pornit, şi apoi s-a nutrit de la cele mai frumoase modele ale înaintaşilor.

Poetul a mlădiat admirabil în scrierile sale limba română, depăşind categoric segmentul de grai moldovenesc, oferindu-ne modele stilistice de română exemplară, cum spunea Eugen Coşeriu. El a abordat motivele-cheie pentru poezia, pentru estetica românească: mama, femeia, copilul, dragostea de natură, de patrie, dragostea pentru însemnele unui neam. Nu ştiu cine a mai reuşit să-l înveşnicească la noi pe Eminescu aşa cum a făcut Grigore Vieru prin poezia „Legământ”.

A fost, până la ultima suflare, un unionist categoric, dar nu unul la modul declarativ. Grigore Vieru a reuşit o reunire proprie, integrându-se perfect prin creaţia sa în marea literatură română, apărând valorile naţionale şi însăşi românismul al cărui promotor a fost şi va rămâne pentru noi un model demn de urmat”.

 

 

Sursa material: publicaţia FLUX din 20 ianuarie 2009

Sursa foto: www.flux.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter