Ion Aldea Teodorovici – „Iartă-mă” (, mamă), prima colaborare cu Grigore Vieru

Grigore Vieru-Ion si Doina Aldea Teodorovici-Targu Mures-melidonium.ro

Potrivit cercetătorilor creaţiei lui Grigore Vieru, soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici l-au cunoscut pe marele poet în anul 1980.

Primul rod al colaborării lor a fost crescut în acelaşi an şi anume cântecul de rară sensibilitate şi profunzime artistică Iartă-mă, o lucrare muzicală în care ne regăsim cu toţii în anumite etape ale vieţii, dar mai cu seamă cei care ne-am pierdut sfintele mame, cuminţi şi răbdătoare ca nişte icoane.

Versurile au fost scrise de Grigore Vieru la rugămintea lui Ion Aldea Teodorovici, care o pierduse pe mama sa şi de moartea căreia se simţea oarecum vinovat, pentru că nu i-a fost alături…, precum îmi mărturiseşte fratele său, Petre Teodorovici în ultimul interviu acordat înainte să plece şi el la mama…

Marele poet parcă presimţea ceva… Peste numai un an de la scrierea acestui cântec, Grigore Vieru a rămas şi el fără mama sa, Eudochia.

Această colaborare a jucat un rol fundamental în viaţa soţilor Aldea Teodorovici, dând o turnură nouă propriului lor destin de creaţie, dar şi destinului nostru Naţional, or, astăzi nici nu ne putem închipui cum ar fi fost Mişcarea de Renaştere Naţională din Basarabia anilor 1988-1991 fără muzica lor însufleţitoare şi mobilizatoare.

Să ascultăm/vizionăm acest cântec tulburător, dominat, prin contrast fericit, de vocea preoţească a lui Ion şi de chitări grele, să ne amintim de-a pururea de îngeraşii care sunt/au fost mamele noastre, de îngeraşii Neamului românesc – Grigore Vieru, Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi de mulţi alţi serafimi şi heruvimi ai seminţiei noastre dacice, pe care îi vom pune, rând pe rând, la loc de cinste pe acest website de Unitate panNaţională, creat cu multă muncă şi dăruire de noi, cei de la Flacăra TV & Film Chişinău, Studiou lansat în anul istoric 2012.

 

Ion Aldea Teodorovici: „Iartă-mă” pe versurile poetului Grigore Vieru

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Petre Teodorovici, despre Ion-Doina-Petre, ULTIMA înregistrare (1997, PARTEA 1)

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Petre Teodorovici, TRIOdorovicii, ULTIMA înregistrare (1997, PARTEA 2)

Grigore Vieru: „Mi-e dor de voi şi vă sărut!”. L. Dumbrăveanu în dialog cu Raisa Vieru, soţia poetului

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: www.melidonium.ro

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md