20-01-2009. Grigore Vieru şi-a presimţit moartea… Eugen Doga, Sofia Vicoveanca, Tudor Gheorghe, Anastasia Lazariuc ş.a. mărturisesc


Gânduri rostite de mai multe personalităţi şi oameni de treaba în 20 ianuarie 2009, la despărţirea de poetul care ne unea şi împăca mereu, Grigore Vieru…

 

Eugen Doga, compozitor, care a scris zeci de cântece pe versurile lui Grigore Vieru:

A început din momentul acesta să tacă gura de aur a lui Grigore Vieru. Poezia sa nu este numai cuvinte. Este şi sunet. El a fost un artist care cânta poezia. Îţi mulţumim pentru tot, Grigore!

Anastasia Lazariuc, interpretă de muzică uşoară:

A fost om special care, prin bunătatea sa ieşită din comun, lăsa impresia că venea de pe altă planetă. A fost ca un părinte şi nu doar pentru mine, ci pentru mulţi artişti din Moldova. Ţinea foarte mult la oamenii de cultură. În perioada comunistă, când însemna mult să pronunţi cuvinte româneşti, ne-a luat mereu apărarea…

Vadim Gheorghelaş, interpret de muzică populară:

Grigore Vieru a fost şi comoara, şi speranţa neamului nostru, şi bucuria. Era sincer ca o lacrimă de copil. Oriunde am fost, la întâlniri sau concerte, niciodată n-a întrebat: „Câţi bani îmi daţi?”. Chiar dacă n-avea un ban pentru medicamente sau pentru a-şi achita facturile. Era suficient să-l sune de la o grădiniţă şi el alerga la întâlnire cu copiii. Spunea că tocmai cu asta şi trăieşte… Odată cu plecarea lui, mi se pare că lumea e încâlcită. Nu ştiu dacă se va mai naşte un poet ca Vieru.

Mihai Ciobanu, interpret de muzică populară:

Mi-a lăsat peste 40 de texte pentru cântece şi-mi pare rău că n-a trăit ca să se bucure la fel de mult cum s-a bucurat de „Casa părintească nu se vinde”… Mare i-a fost bucuria când am realizat împreună primul CD de muzică populară „Pe ostrovul Prutului”, pe care l-a lansat şi în SUA. A fost întotdeauna un oaspete drag şi mult aşteptat în casa noastră. Cu puţin înainte de moarte, m-a sunat şi mi-a spus că trebuie să ne întâlnim. Avea de gând să mai organizeze un spectacol aniversar…

Sofia Vicoveanca, cântăreaţă de muzică populară:

E o mare nedreptate că un om atât de blând şi de blajin să aibă o moarte atât de violentă şi de cruntă. A fost un om cu un suflet de copil. Acum un an, ne-am întâlnit la o nuntă în Bucureşti, dintre o basarabeancă şi un regăţean. Mi-a spus ceva care m-a cutremurat atunci: „Sofiicuţa mea dragă şi sora mea dragă! Uită-te bine la mine, îmi spune sufletul că ne vedem pentru ultima dată.” Am încremenit, după care i-am răspuns: „Domnule Grig, în călătoriile mele în căutare de cântece noi, o femeie de la ţară mi-a spus cam aşa: „Dumnezeu a făcut lumea pe rând şi cu răbdare şi ia pe sărite. Aşa că nu ştim care urmăm””. El, cu un zâmbet trist şi cu o privire sfredelitoare m-a rugat să nu uit acest lucru. Aşa a şi fost. E o pierdere atât de mare încât nu pot să-mi revin de când am aflat vestea tristă…

Tudor Gheorghe, cântăreţ de muzică folk:

A murit un poet drag sufletului meu şi o să-i simt lipsa multă vreme. Vroiam să scot un CD pe versurile lui şi, iată, că n-a mai apucat să-l audă. L-am cântat mult înainte de 1989, când nici n-aveam voie să spun că-i poet basarabean. Prima lui carte, apăruta la Editura „Junimea”, „Steaua de vineri”, a fost prima mea întâlnire cu poezia lui. După aceea, Ioan Alexandru mi-a adus câteva cărţi de versuri ale lui scrise cu litere chirilice. Am făcut nişte cântece pe versurile sale extraordinare, pe care le cunoaşte o lume.

Ion Caramitru, actor român:

Avea o energie extraordinară şi sărea în sprijinul tuturor. Rămâne o conştiinţă a locului şi un împătimit al românismului. Vestea dispariţiei este atât de îngrozitoare, încât e ca piciorul unui pod care s-a prăbuşit şi nu mai poate fi folosit.

 

Cel mai bun şi mai demn omagiu pentru o personalitate plecată dintre noi este să-i cunoşti opera, prin care rămâne mereu viu, dăinuind Acum şi în veac

Vă îndemnăm să audiaţi cântecul alăturat Păstraţi iubirea, scris de marele compozitor şi prieten Eugen Doga pe versurile poetului Gură de aurGrigore Vieru, interpretat de minunatul duet Anastasia Lazariuc şi Iurie Sadovnic, toţi patru fiind surprinşi şi în fotografia ce luminează acest asticol şi toate gândurile noastre de dragoste, de admiraţie pentru Grigore Vieru şi prietenii săi, care ne-au dăruit, prin creaţia  lor comună, frumuseţi şi bucurii fără egal.

 

Păstraţi iubirea este unul dintre cele mai curate, senine, frumoase şi duioase cântece de dragoste din astă lume.

În amintirea luminoasă a poetului Grigore Vieru: Păstraţi iubirea!

 

 

Sursa material: Jurnalul.ro / TIMPUL.md din 20 ianuarie 2009

Sursa foto: Flacăra Film / Eugen Doga

Sursa audio: Colecţia Flacăra Film

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 20-01-2009. Grigore Vieru şi-a presimţit moartea… Eugen Doga, Sofia Vicoveanca, Tudor Gheorghe, Anastasia La… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter