RUȘINE! La Ismail, ucrainenii au interzis concertul Vetei Biriș de Ziua Limbii Române


Românilor din Sudul Basarabiei li se pun piedici în organizarea manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Limbii Române! Oare să le fie frică autorităţilor locale şi regionale Odesa de Limba Română şi de cei care o vorbesc şi o cântă atât de frumos?

Asociaţia Naţional-Culturală BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa anunţă oficial, că spectacolul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, programat în prealabilă înţelegere cu direcţia Palatului Culturii Taras Şevcenko din Ismail pentru 31 August 2016, la Ismail (Sudul Basarabiei, reg. Odesa, Ucraina) nu se va mai desfăşura la ora şi în locul programat, din cauza unor lucrări de renovare în incita sălii de spectacole, anunţate de primăria oraşului Ismail – primar Andrei Abramcenko și şeful secţiei de cultură, Serghei Luzanov.

În urma celor relatate de autorităţile ucrainene la 30 august, potrivit domnului Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei Naţional-Culturale BASARABIA, societatea respectivă a efectuat numeroase demersuri în vederea închirierii unui alt local pentru susţinerea concertului extraordinar al renumitei soliste VETA BIRIŞ în Basarabia Istorică.

Potrivit organizatorilor, cel mai probabil spectacolul va fi susţinut într-unul din lăcaşele de cultură din satele cu populaţie majoritară românească din Sudul Basarabiei – raioanele Reni, Ismail sau Chilia. Astfel, potrivit sursei citate şi comunicatului oficial emis de Asociaţia Naţional-Culturală BASARABIA, organizatori acestui minunat spectacol sunt constrânși de circumstanţe şi politici regionale şi de stat, de a anunţa locul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a serbării Ziua Limbii Române în Sudul Basarabiei în următoarele ore.

Menţionăm că actuala anulare a unui spectacol cu tematică românească este a doua în ultimele trei luni în regiunea Odesa, după suspendarea manifestărilor publice de la începutul verii 2016, când a fost interzis spectacolul din acelaşi Palat al Culturii din Ismail, din cadrul primului Festival Folcloric al Românilor din Ucraina 19-20 iunie 2016. O altă interdicţie, tot atribuită Asociaţiei BASARABIA a constat în cele 3 refuzuri consecutive de a găzdui, în anul 2013, concertul omagial dedicat compozitorului Gavriil Musicescu, originar din Ismail. Toate refuzurile menţionate sunt semnate de actualul primar al oraşului Ismail, Andrei Abdramcenko, se menţionează în comuncatul oficial semnat de Colegiul Asociaţiei BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa.

Ruşine autorităţilor locale şi regionale Odesa, dacă au ajuns să le fie frică de LIMBA ROMÂNĂ, care este limba maternă a peste 500 mii de cetăţeni ai Ucrainei.

Ismail Veta Biris de Ziua Limbii Romane

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Ardeleanca Veta Biriș va cânta de Ziua Limbii Române la Ismail, în Basarabia Istorică

AU REUŞIT! // În Basarabia Istorică a avut loc Festivalul Folcloric al Românilor din Ucraina, Ediţia I

Scrisoare zguduitoare despre deznaţionalizarea românilori din reg. Odesa adresată lui Klaus Iohannis, care i-a ignorat

 

 

Sursa material: portalul BucPress.eu

Sursa foto: Asociaţia Naţional-Culturală BASARABIA a Românilor din reg. Odesa

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] RUȘINE! La Ismail, ucrainenii au interzis concertul Vetei Biriș de Ziua Limbii Române […]

  2. […] RUȘINE! La Ismail, ucrainenii au interzis concertul Vetei Biriș de Ziua Limbii Române […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter