Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Timofti


Naistul român Gheorghe Zamfir a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie de stat a acestei ţări, marţi, la reşedinţa prezidenţială din Chişinău, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

În decretul semnat de preşedintele Republicii Moldova se menţionează că Gheorghe Zamfir a fost decorat în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuţia substanţială la promovarea valorilor culturale naţionale şi activitate de creaţie prodigioasă.

Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, a vândut peste 120 de milioane de discuri în toată lumea, are peste 160 de albume înregistrate şi peste 100 de discuri de aur şi de platină, alături de numeroase distincţii şi onoruri la nivel mondial.

A fost primit de trei ori la Vatican, devenind primul muzician care a cântat în timpul unei mese private a papei Ioan Paul al II-lea, primind medalia Vaticanului şi de două ori diploma Universităţii Don Bosco din Roma.

De asemenea, Gheorghe Zamfir a înregistrat muzică pentru filmele „Marele blond cu o gheată neagră/ Le grand blond avec une chaussure noire”, regizat de Ives Robert, „Picnic la Hanging Rock/ Picnic at Hanging Rock”, „A fost odată în America/ Once upon a time in America” şi „Karate Kid”, iar, în 2004, interpretarea sa a melodiei „Păstorul Singuratic” a fost folosită de regizorul Quentin Tarantino în filmul „Kill Bill”. Alte lucrări muzicale ale sale adoptate de industria cinematografică sunt: în 1975, pentru filmul „Brâncuşi şi mănăstirile din Moldova”, în anul 1978, pentru „Blestemul pământului şi blestemul iubirii”, în regia lui Mircea Mureşan, după romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu, pentru care a obţinut premiul I pentru compoziţie, iar, în 1996, a înregistrat muzica filmului macedonean „Lacul”.

După 1990 a revenit din exil şi şi-a continuat concertele şi turneele în Germania, Franţa, Elveţia şi Turcia.

Pe 18 decembrie, Gheorghe Zamfir va susţine un concert extraordinar de Crăciun la Sala Palatului din Bucureşti. Alături de marele artist, vor evolua invitaţii săi speciali, mari artişti ai scenei culturale româneşti, precum actorul Dan Puric, soprana Alexandra Coman, violonistul Eugen Sârbu, Corul Naţional de Cameră Madrigal, în acompaniamentul Orchestrei Naţionale „Gheorghe Zamfir”, sub bagheta dirijorului Florin Totan. Concertul face parte din seria evenimentelor incluse în proiectul „Destinaţie România”.

Biletele pentru concertul extraordinar de Crăciun „Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi” au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate de la Sala Palatului, Cinema Patria, Teatrul Naţional din Bucureşti, din magazinele Inmedio, Vodafone, Orange, Domo, Librăria Eminescu, în reţeaua agenţiilor Eurolines & Tui Travel Center, precum şi online, de pe www.bilete.rowww.bilet.rowww.biletoo.rowww.blt.rowww.ticketstore.ro şi www.ticketnet.ro.

 

 

Sursa material: www.mediafax.ro / Dorina Călin

Sursa foto/video: www.presedinte.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] muzicală şi duhovnicească – Tatăl nostru, şoptită la nai de doinarul Neamului, Gheorghe Zamfir, căruia, în acest an care va împlini 75 de ani, îi urăm Mulţi Ani cu sănătate şi parte de […]

  2. […] Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Ti…  […]

  3. […] Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Ti… […]

  4. […] Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Ti…  […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter