Președintele Nicolae Timofti: U.R.S.S. – o ideologie falsă, un regim totalitar


Astăzi, 23 iunie 2016, marcăm 26 de ani din ziua în care Republica Sovietică Socialistă Moldova și-a proclamat Suveranitatea, o altă victorie istorică, decisivă – după Prima Mare Adunare Națională (27 august 1989), oficializarea Limbii Române cu Alfabet Latin (31 august 1989) și a Tricolorului Național (27 aprilie 1990) – în drumul nostru spre Independență și Libertate.

Cinste înaintașilor noștri vrednici din cadrul Mișcării de Redeșteptare Națională din Basarabia postbelică (1988-1991)!

Felicitări tuturor celor care simt, gândesc, făptuiesc PENTRU MOLDOVA!

Cu prilejul Zilei Suveranității, publicăm mai jos mesajul de felicitare al Președintelui R. Moldova, dlui Nicolae Timofti, care este, în fond, un inspirat scurt istoric, o evaluare obiectivă a prezentului și o punctare strategică a ce avem de făcut, ca să înfăptuim ce-am început împreună în anul 1989. A se observa că-n textul Președintelui, alături de cuvântul bucurați-vă, stă altul, care constituie cheia succesului unei Natiuni demne – munca. La treabă, fraților! (Flacăra TV)

 

Dragi cetățeni,

Nicolae_Timofti-presedintie-md

Președintele R. Moldova, Nicolae Timofti

Această zi este una semnificativă din perspectiva construcției statului suveran și independent Republica Moldova.

Acum 26 de ani, în contextul unui proces ireversibil de destrămare a imperiului sovietic, republicile unionale porneau pe calea suveranității și a independenței.

La 23 iunie 1990, Sovietul Suprem al R.S.S. Moldova de legislatura a douăsprezecea, adoptă Declarația despre Suveranitate, care exprima dorința poporului. Se întâmpla pe fondul Mișcării de Eliberare Națională, la aproape un an de la adoptarea legilor despre Limba de stat și Grafia latină. Țara își cucerea, concomitent, Suveranitatea și Identitatea Națională, cu aceeași intensitate politică și spirituală. Erau decizii curajoase, care schimbau nu doar statutul, dar și destinul Republicii Moldova.

Republica Moldova este un stat suveran. Suveranitatea RSS Moldova este unica și necesara condiție a existenței statalității Moldovei”;

RSSM este un stat unitar și indivizibil”. –

Sunt doar câteva axiome sacramentale din textul Declarației de Suveranitate, care stipula, totodată, supremația legilor naționale pe întreg teritoriul țării.

Declarația de Suveranitate a fost precursoarea Declarației istorice de Independență, care a trezit conștiința noastră Națională.

De atunci, în Republica Moldova, au crescut generații pentru care acronimul U.R.S.S. nu se mai asociază cu o super-putere, dar este o sintagmă din manualul de istorie, drept confirmare a unei ideologii false și a unui regim totalitar. Este perioada în care țara noastră încearcă să-și determine, în mod suveran, politica internă, vectorul extern, partenerii de dezvoltare.

Cu acest prilej, doresc să reconfirm, că procesul apropierii de Uniunea Europeană rămâne un obiectiv prioritar al statului suveran Republica Moldova. Totodată, sunt bucuros să constat că aniversarea a 26-a a Suveranității aproape coincide cu o perioadă extrem de importantă pentru viitorul țării noastre – intrarea deplină în vigoare a Acordului de Asociere și Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova. Eveniment simbolic, care se va produce la 1 iulie 2016.

 

Dragi cetățeni,  

Cu prilejul celebrării Zilei Suveranității, Vă urez fericire, prosperitate, împliniri. Să ne bucurăm și să muncim, împreună, pentru un viitor liber și demn pentru fiecare dintre noi. Principiile suveranității ne permit să ne autodeterminăm, în mod conștient, prezentul și să gândim, de sine stătător, drumul pe care să-l urmăm.

Vreau să vă asigur de un adevăr axiomatic  –  izvorul şi purtătorul Suveranităţii este Poporul!

 

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Chișinău, 23 iunie 2016

 
Flacăra TV recomandă şi:

Stela Popescu și Tamara Buciuceanu-Botez sunt de azi Artiste ale Poporului din R. Moldova

AZI! Ordinul Republicii pentru folckistul de legendă, Iurie Sadovnic, membru al formaţiilor NOROC şi LEGENDA

Legendarul actor Florin Piersic este de astăzi Artist al Poporului din R. Moldova

Regele Naiului, Gheorghe Zamfir, decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele moldovean Nicolae Timofti

Semne bune anul 2016 are… Politologul Aurelia Peru-Balan numită consilier prezidenţial //CV complet

 

 

Sursa material: Președinția R. Moldova și Flacăra TV

Sursa foto: Presedinte.md

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Președintele Nicolae Timofti: U.R.S.S. – o ideologie falsă, un regim totalitar […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter