Radio Moldova: Amb. Iuliana Gorea Costin dsp. spectacolul „Creştini în Europa” şi filmul „D. Cantemir” la Cernăuți


Dialog radiofonic de reîntregire Naţională pe axa Chişinău-Cernăuţi!

Un prilej deosebit de a auzi tăcerea puternică a munţilor Carpaţi şi a lua pulsul vieţii culturale din dulcea Bucovină a Poetului poeţilor Mihai Eminescu!

Sâmbătă dimineaţa, 8 noiembrie 2014, pe urme „fierbinţi”, jurnalista Alina Chiriac-Ivaşcu, realizatoarea emisiunii „Matinal de Week-end” de la postul Naţional Radio Moldova, a invitat-o la telefon pe Doamna Ambasador Iuliana Gorea Costin, pentru a povesti şi transmite ascultătorilor din Basarabia atmosfera electrizantă, magnifică din sala Teatrului de Aur „Olga Kobîleanska” din Cernăuţi, unde seara avusese loc Spectacolul extraordinar „Creștini în Europa”, organizat cu sprijinul Guvernului României întru cinstirea vrednicilor Domnitori Români Dimitrie Cantemir și Constantin Brâncoveanu.

Serialul de evenimente culturale cu genericul „Creștini în Europa”, coordonat de Doamna Ambasador Costin, are locla 300 de ani de la martirajul pentru Hristos şi Credinţa creştin-ortodoxă a familiei Brâncoveanu şi la 300 de ani de la intrarea în Academia de la Berlin a genialului savant Dimitrie Cantemir, primul român şi cetăţean al Rusiei devenit Academician European.

Cernauti-Afish-Crestini in Europa-film Flacara-Furdui-Iancu-7-11-2014

Cernauti-Crestini in Europa-T.Ungureanu-MIliut-M.Stoianov-7-11-2014 Interlocutoarea, care se afla la      Cernăuţi, a vorbit ascultătorilor  despre bucuria cu care românii  din Bucovina de Nord i-au  întampinat pe artiştii Tudor  Ungureanu, Maria Iliuţ, Maria  Stoianov – Ansamblul „Ştefan  Vodă”, precum şi pe Nicolae  Furdui Iancu, care a adus de la  Alba Iulia cântecele sale  patriotice cu tot cu speranţa unei noi reîntregiri a Neamului.

Ambasadoarea s-a referit şi la premiera filmului „Dimitrie Cantemir”, cu care debutează toate spectacolele, documentar realizat de Studioul Flacăra Film Chișinău în cadrul serialului „100 de români celebri născuți în Moldova”, un serial de filme enciclopedice – unic în tot spaţiul românesc – conceput şi produs de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu, scenariu Larisa Verdeș, regie Lidia Marcu, consultant Vlad Pohilă, care are drept scop popularizarea – în limbile română, engleză şi rusă – a marilor personalități ale Neamului atât printre români, cât și pe toate continentele, în contextul revenirii R. Moldova în familia Europei civilizate.

4-FlacaraFilm prezinta-GENERIC productie cinema Flacara-din 2012

Doamna Iuliana Gorea Costin a menţionat, totodată, şi cea de-a doua Crestini in Europa-CernautiNicolae Furdui Iancu si consulul Eleonora Moldovan-7-11-2014 producţie a Studioului Flacăra Film, cu care se încheie fiecare  spectacol panNaţional şi proEuropean „Creștini în Europa”: videoCLIPul documentar la cântecul „Basarabie, nu plânge!” – scris  și interpretat de Aurica Dicusară Basarabeanca, prin care echipa Flacăra aduce un Omagiu Mișcării de Eliberare Națională din anii 1989-1991 și liderilor ei, urmași vrednici ai Domnitorilor români și  creștini Constantin Brâncoveanu și Dimitire Cantemir.

Alte detalii, precum şi cântecul „Basarabie, nu plânge!”, ascultaţi în secvenţa AUDIO alăturată.

Amintim că lansarea proiectului „Creștini în Europa” a avut loc la Chişinău, în 26 octombrie 2014, chiar de ziua naşterii Domnitorului Dimitrie Cantemir. La 3 noiembrie, a continuat la Bălţi, în cadrul căruia au participat cunoscuţii artişti Grigore Leşe, Gheorghe Zamfir, Valy Boghean Band.

La 12 şi 13 noiembrie 2014, ora 18.00, Spectacolul „Creștini în Europa” va avea loc la Cahul şi, respectiv, Orhei, unde iubitorii de muzică, istorie şi film vor avea fericitul prilej de a se reîntâlni cu instrumentiştii şi soliştii renumitei orchestre de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale Chişinău, condusă de maestrul Petre Neamţu. Pe scenă vor evolua îndrăgiţii artişti de pe ambele maluri ale Prutului: Mioara Velicu, Margareta Clipa, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Silvia Goncear, Maria Sarabaş, Zinaida Bolboceanu, Suzana Popescu, Nicolae Paliţ, Viorica Moraru, Valentin Butucel, Diamanta Paterău. Prezentator – Victor Stahi

Apoi, în 26 noiembrie, urmează un spectacol de zile mari la Cimişlia cu Orchestra „Folclor”, Eugen Doga si Vasile Şeicaru, iar în 15 noiembrie –  un recital la Chişinău cu Nicu Alifantis.

Suita manifestărilor de unitate Naţională a tuturor românilor va culmina la 29 noiembrie 2014, în Sala Palatului din Bucureşti, cu un Spectacol extraordinar Lumină din LUMINĂ întru cinstirea marelui „poet al Duminicii”, Grigore Vieru.

 

 

Sursa audio: Radio Moldova / „Matinal de Week-end” cu Alina Chiriac-Ivaşcu

Sursa foto/video: http://euromedia-ucraina.blogspot.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Radio Moldova: Amb. Iuliana Gorea Costin dsp. spectacolul „Creştini în Europa” şi filmul „D… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter