Paul Stan: Ucraina – probleme româneşti (cazul Mircea Druc ş.a. – „Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti!”)


La ora actuală, am putea spune fără teama de a greşi, că cel mai bun vecin al Ucrainei, invadată şi sfâşiată de război şi diverse interese geopolitice şi strategice, este România. Nu doar că este cel mai bun vecin, ci îi este prieten şi apărător în acelaşi timp. România este pentru Ucraina actuală un ajutor real, necondiţionat şi nesperat. Fără să aibă pretenţii teritoriale, deşi ar putea ridica această problemă.

Motto: „Pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti!”

Pe lângă alte eforturi pe care ţara noastră le face pentru ajutorarea statului vecin, unde trăieşte o importantă comunitate românească, ale cărei drepturi sunt încălcate tot timpul, România este ţara cadru care şi-a asumat responsabilitatea securităţii cibernetice a statului ucrainean. Cu eforturi imense şi cu riscurile aferente acestei responsabilităţi. Nemaivorbind de sprijinul politic şi economic în toate zonele de cooperare comună.

Cum înţelege Ucraina să răspundă ajutorului necondiţionat al României, cel mai bun vecin al său? Simplu, îi dă „cu flit”! Are o listă cu cetăţeni români indezirabili, în special jurnalişti, dar şi politicieni care au scris de-a lungul vremii despre nerespectarea drepturilor comunităţii româneşti care trăieşte în actualele teritorii ucrainene. Foste teritorii româneşti. Cetăţenii români aflaţi pe lista ucraineană au interdicţia de a intra în Ucraina, iar acest lucru îl află abia la graniţă deoarece lista nu este publicată nicăieri. Şi nici motivele oficiale pentru care respectivii cetăţeni români au interzis în ţara vecină şi „prietenă”! Ultima victimă este cetăţeanul român Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova.

După cum putem lesne constata, la ajutorul concret primit de la România, Ucraina înţelege să răspundă în stilul caracteristic cu care a înţeles să rezolve problemele şi disensiunile dintre cele două ţări de-a lungul ultimilor 25 de ani. Să ne amintim doar de problema Canalului Bâstroe, unde îşi umfla tendenţios muşchii, să ne amintim de Insula Şerpilor, de delimitarea platoului maritim şi în special de situaţia comunităţii româneşti din această ţară. Să nu le mai plângem tot timpul de milă ucrainenilor.

Politica acestui stat pare să fie una duplicitară faţă de România: pe de o parte solicită şi acceptă ajutorul necondiţionat al României; pe de altă parte, realitatea şi faptele relevă o politică neînţeleasă ca să nu zic altfel, la adresa celui mai bun vecin al său. O politică desprinsă din alt secol.

De altfel, de-a lungul ultimilor ani, oficialităţile ucrainene nu s-au prea omorât cu firea să dea explicaţii credibile nedumeririlor şi lămuririlor solicitate de ţara noastră. Ce să mai vorbim de respectarea protocoalelor şi înţelegerilor comune! Practic, ne-au dat cu flit! În ciuda repetatelor solicitări făcute de autorităţile române.

 

MAE a solicitat ambasadorului Ucrainei în România clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei a unor cetăţeni români

Comunicat de presă:

Data: 11.05.2015

 

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat astăzi, 11 mai 2015, ambasadorului Ucrainei în România, Teofil Bauer, clarificări în legătură cu măsurile de interzicere a intrării pe teritoriul Ucrainei a unor cetăţeni români. Solicitarea a fost reluată în contextul instituirii unei interdicţii de intrare pe teritoriul Ucrainei împotriva cetăţeanul român Mircea Druc, adusă la cunoştinţă acestuia în seara zilei de 8 mai 2015, în cursul deplasării pe care cetăţeanul român o efectua pentru participarea la un eveniment cultural planificat pentru 10 mai la Cernăuţi.

Ministerul Afacerilor Externe a evidenţiat că această situaţie nu corespunde stadiului actual al relaţiilor dintre România şi Ucraina, marcate de sprijinul consecvent al României pentru calea aleasă de autorităţile de la Kiev în sensul realizării asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană, precum şi de susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul anexării ilegale a Crimeei şi Sevastopolului, respectiv al conflictului armat în derulare în sud-estul Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe a exprimat continua deschidere pentru dialog şi cooperare cu partea ucraineană pentru soluţionarea acestor cazuri. De altfel, subiectul interdicţiilor de intrare în Ucraina împotriva cetăţenilor români a fost ridicat de partea română consecvent, în dialogul cu partenerii ucraineni, atât la nivelul miniştrilor afacerilor externe, cât şi la nivel tehnic, de lucru.

Singurul răspuns neoficial din partea Ucrainei, ar fi faptul că Kievul lucrează la o soluţie în ceea ce priveşte restricţiile cetăţenilor români pe teritoriul ei. Atât!

 

Articolul întreg poat fi citit AICI

 

 

Sursa material: blog Adevărul / Paul Stan

Sursa foto: www.karadeniz-press.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter