Pogorîrea Sfîntului Duh – Rusaliile sau Duminica Mare – ziua înfiinţării Bisericii // scurt istoric


Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta si sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh. A fost numita Rusalii” de la sarbatoarea trandafirilor din lumea romana Rosalia”, consacrata cultului mortilor. Nu intamplator, sambata dinaintea Rusaliilor este destinata pomenirii celor morti, zi cunoscuta si sub denumirea de Mosii de vara. 

Pogorarea Sfantului Duh nu are o data fixa, face parte din sarbatorile cu data schimbatoare. Este praznuita totdeauna la zece zile dupa Inaltare sau la cincizeci de zile dupa Pasti.

Este ziua in care Duhul Sfant S-a pogorat in chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor. 

Sfantul Grigorie Palama spune ca Duhul Sfant S-a revelat la Cincizecime in chip de limbi ca de foc, pentru a ne descoperi ca este de aceeasi fiinta cu Dumnezeu-Cuvantul, caci nimic nu este mai inrudit cu cuvantul decat limba”.

Pogorarea Sfantului Duh a fost fagaduita de Mantuitorul inainte de patima Sa:

De folos este ca Eu sa Ma duc; ca de nu Ma voi duce Eu, Mangaietorul nu va veni”. Si iarasi: „Voi ruga pe Tatal si alt Mangaietor va trimite voua: Duhul adevarului, Care din Tatal purcede” (In.14,16-17). Iar inainte de Inaltarea Sa la cer, din nou le promite venirea Duhului: Iar voi sa ramaneti in Ierusalim, pana cand va veti imbraca cu putere de sus”.

Implinirea promisiunii a avut loc la zece zile dupa Inaltare, in dimineata zilei in care evreii din toata lumea serbau la Ierusalim Cincizecimea, ziua primirii Legii de catre Moise, pe Muntele Sinai.

Din momentul impartasirii de Duhul Sfant, ucenicii au inceput sa vorbeasca in limbi nestiute de ei pana atunci. Luminati de Duhul Sfant, ei s-au facut intelesi de toti iudeii veniti din diverse locuri la Ierusalim, cu ocazia sarbatorii Cincizecimii – ziua primirii Legii de catre Moise, pe Muntele Sinai.

Rusaliile – scurt isoric

Parintele profesor Ene Braniste mentioneaza in Liturgica Generala ca Rusaliile este cea mai veche sarbatoare crestina impreuna cu cea a Pastilor, fiind praznuita inca din vremea Sfinților Apostoli. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele doua sarbatori s-au despartit una de cealalta.

In vechime, in aceasta zi, catehumenii primeau botezul intr-un cadru solemn si festiv.

Aceasta sarbatoare este mentionata in canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325. 

Rusaliile – ziua in care Biserica ia fiinta

Daca prin lucrarea Duhului Sfant, Dumnezeu Fiul S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat, tot prin Duhul Sfant ni se impartaseste viata dumnezeiasca si omeneasca a Lui Hristos. Pogorarea Sfantului Duh este actul de trecere a lucrarii mantuitoare a Lui Hristos, din umanitatea Sa in oameni. Astfel, Biserica se constituie prin aceasta extindere a vietii Lui Hristos in noi. Avand in vedere ca prin Duhul ne impartasim de Hristos, in Biserica Ortodoxa sfintele slujbe incep cu rugaciunea adresata Sfantului Duh:

„Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si pe toate le implinesti; Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre”.

Frunzele de tei sau de nuc, binecuvantate de Rusalii

Exista obiceiul ca in ziua de Rusalii sa se aduca in biserica frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, semne ale coborarii Sfantului Duh. Ele sunt binecuvantate si impartite credinciosilor.

Prezenta acestor multe frunze la Sarbatoarea Rusaliilor sunt chipul darurilor Duhului Sfant, daruri nenumarate, diverse si totusi unitare si unificatoare.

 

Adrian Cocosila

 

 

Pogorarea Sfantului Duh-porumbelul Domnului-250px

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Cincizecimea – Pogorârea Sfântului Duh (semnificții profunde)

Icoana Pogorarii Sfantului Duh

Parintele Sofian Boghiu: „Predica la Duminica Rusaliilor”

Moșii de vară… De ce trebuie să ne rugăm pentru cei adormiți? // Scurt și pe înțelesul tuturor

 

Mihai Eminescu – Învierea (1878)

Înalţarea Lui Hristos înseamnă aşezarea firii omeneşti pe tronul Dumnezeirii

 

Duminica Mare, cea mai dulce amintire a copilăriei, Grădina Domnului pogorâtă pe pământ

3 poemCLIPuri de Luminiţa Dumbrăveanu la Înălţarea Lui Hristos

„poporul ales al arhanghelului Eminescu” – poemCLIP din cartea „în Grădina Te Iubesc” de Luminița Dumbrăveanu

„Balada lui Ciprian şi vioara lui Stradivari…”, poemCLIP dedicat prietenilor Ciprian Porumbescu şi Mihai Eminescu

 

 

Sursa material: Ceştin Ortodox

Sursa foto: Arta pe înţelesul tuturor

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter