Moșii de vară… De ce trebuie să ne rugăm pentru cei adormiți? // Scurt și pe înțelesul tuturor


Sâmbata, 19 iunie 2021, se face pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de vara. Credinta in nemurirea sufletului ne face sa fim preocupati de starea celor trecuti in lumea vesniciei.

Credem in puterea rugaciunilor pentru cei adormiti, chiar daca nu stim starea in care acestia se afla. Pentru cei din iad, rugaciunile noastre pot imbunatati soarta acestora pana la iertarea totala a pacatelor si intrarea in Imparatia Lui Dumnezeu. Iar pentru cei din rai, efectul acestor rugaciuni poate face ca o persoana dintr-o stare de fericire inferioara sa ajunga in una superioara.

Mentionam ca dupa moarte, urmeaza Judecata particulara a lui Dumnezeu, in urma careia sufletul intra fie intr-o stare de fericire pe care noi o numim rai, fie intr-una de suferinta cunoscuta sub denumirea de iad. Aceste stari sunt provizorii, ele dureaza pana la Judecata universala cand vor avea loc hotararile finale.

Protestantii au optat pentru predestinatie, in sensul ca fiecarui om i s-a stabilit o anumita soarta in lumea de dincolo. Catolicii vorbesc de purgatoriu, afirmand ca intre rai si iad exista un spatiu intermediar in care sufletele pacatosilor se purifica prin foc.

Noi, ortodocsii, ne rugam, insa nu singuri, ci impreuna cu sfintii si cu Maica Domnului. In urma acestor rugaciuni pot avea loc schimbari, dar numai in sens pozitiv, adica de la mai-rau la mai-putin rau si de la mai-putin bine la mai-mult bine.

Importanta este si pomenirea pe care o face preotul la proscomidie. El scoate dintr-o prescura miride pentru cei morti, le pune sub Sfantul Agnet in timp ce le rosteste numele. In cadrul Sfintei Liturghii, Sfantul Agnet se preface in Trupul lui Hristos, iar miridele care simbolizeaza sufletele celor adormiti, participa la sfintenie prin prezenta lor pe acelasi disc pe care se afla si Agnetul.

IPS Bartolomeu Anania ne spune ca daca ne dorim ca rugaciunea noastra sa fie putere pentru cei morti, e necesar ca noi sa devenim puternici, adica lipsiti de pacat. Sa cautam si noi sa traim cat mai curat, ca si rugaciunile noastre sa devina mai puternice.

In concluzie, credem si marturisim ca prin rugaciunile noastre, sufletele pentru care ne rugam pot ajunge intr-o stare mai buna decat aceea in care se aflau atunci cand s-au despartit de trup. Noi suntem datori sa-I cerem Lui Hristos sa aiba mila si iertare pentru cei morti, insa hotararea Ii apartine Lui.

 

Adrian Cocosila

 

 
Arhim. Dumitru Cobzaru – Cuvânt despre pomenirea morților, Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca

 

 

Trinitas TV: Pomenirea mortilor pe intelesul tuturor

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Părintele Dumitru Stăniloae despre Puterea rugăciunii pentru aproapele // scurt și clar

Părintele Cleopa despre drumul sufletului după moarte şi pomenirile de la 3, 9 şi 40 zile

 

Tâlcurile Rugăciunii Domneşti „Tatăl Nostru“, lăsată de Înşuşi Iisus Hristos

Despre tâlcul vorbelor biblice „Cred, Doamne, ajuta necredinţei mele!”

 

Prin semnul Crucii ne încredințăm mintea, inima și puterea noastră Sfintei Treimi

Rugăciunea tămăduitoare către Fecioara Maria. Sfinţii părinţi despre puterea rugăciunii

 

„Rugăciunea pentru neam” a părintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a făcut 21 de ani de închisoare comunistă

Cugetări despre degradarea Națiunii ale Maicii Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga

„Părintele Iustin Pârvu – Mărturisitor al temniţelor comuniste”, film documentar despre martirul Neamului de la Petru Vodă

 

 

Sursa material: Creștin Ortodox

Sursa foto: captură video

Sursa video: YouTube 1 / YouTube 2

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter