Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează cu protestatarii


În ciuda tuturor represiunilor, timişorenii au continuat să se opună cu îndârjire forţelor de ordine, mai ales după ce se descoperise că morţii de la spitalul judeţean fuseseră furaţi. 

Zvonul înspăimântător şi incredibil se răspândise cu iuţeala fulgerului şi în cele din urmă s-a confirmat că acesta era cumplitul adevăr. Cu toţii erau de acord că trebuie să ceară socoteală pentru cei împuşcaţi şi mulţi au refuzat să mai lucreze. Oraşul era aproape paralizat.

Grevă şi lupte de stradă la ELBA

În fabrici domnea o stare de agitaţie pe care nimeni n-o mai putea controla, nu se mai lucra, au izbucnit acţiuni de protest şi o bună parte a muncitorilor a intrat în grevă. Cum principalele intersecţii din oraş şi instituţiile erau blocate de trupe şi de blindate, se cerea ieşirea armatei din întreprinderi şi retragerea ei de pe străzile oraşului. În cursul dimineţii, muncitorii de la ELBA s-au adunat în curtea fabricii şi au declarat grevă, în timp ce porţile fabricilor au fost ferecate pentru a-i împiedica să iasă şi să-i atragă de partea lor muncitorii de la Electromotor, unde erau deja ateliere care încetaseră lucrul. Conducerea întreprinderii reuşise, după multe insistenţe, să-i readucă la muncă, promiţând până la sfârşitul programului de lucru un răspuns la cererea de retragere a armatei.

Prim-secretarul judeţului, Radu Bălan, a fost trimis la ELBA şi a încercat să poarte tratative cu angajaţii, care cereau, după spusele martorilor oculari, înlăturarea lui Ceauşescu, butelii, căldură, dar şi eliberarea arestaţilor şi scoaterea armatei din oraş. În timpul discuţiilor, TAB-urile apărute la cele două porţi ale întreprinderii stăteau cu ţevile îndreptate asupra mulţimii care se adunase în faţa acestora pentru a-i sprijini pe muncitori, iar tratativele cu Bălan au eşuat.

Tinerii aflaţi în afara fabricii au încercat să blocheze podul pentru a opri manevrele transportoarelor blindate, s-a ridicat o baricadă de maşini, un tractor cu remorca răsturnată, camioane. O parte din acestea a fost incendiată, ca să nu poată fi mutată. S-au aruncat grenade lacrimogene şi apoi s-a  tras spre mulţimea aflată pe pod, nimerind în plin o femeie şi un copil. Îngroziţi, oamenii s-au refugiat spre halele pieţei, încercând să se adăpostească  de gloanţe. Tirul s-a îndreptat spre piaţă, au căzut alţi morţi şi răniţi. Luptele au durat până după ora 18.00.

 

 

 

Bătălia de la Electrotimiş

Şi muncitorii de la Electrotimiş au intrat în grevă, furioşi că promisiunile de încetare a focului nu au fost respectate. Câteva sute de angajaţi s-au adunat în curtea întreprinderii iar lumea a început să se adune şi în afara gardului fabricii. Pe Calea Buziaşului s-a ridicat o nouă baricadă, maşini şi tramvaie blocate au fost puse cap la cap şi a fost lăsat să treacă doar un camion care ducea lapte în oraş.

În jurul orei 15.00, câţiva oameni înarmaţi care au coborât dintr-un microbuz au somat lumea să plece, ameninţându-i cu împuşcarea atât pe cei din stradă cât şi pe angajaţii din curtea fabricii. O primă rafală s-a tras la lăsarea întunericului şi imediat după aceea au mai apărut două maşini cu trupe, care au început să tragă în plin. Bătălia a continuat până în jurul orei 19.00 şi au căzut noi victime. Multă lume, extrem de agitată, se adunase din nou şi în Calea Girocului, unde, la adăpostul întunericului, au început  împuşcăturile. Martori oculari au relatat că în dreptul liniilor de tramvai a fost ucisă o femeie şi s-a tras asupra unor tineri care se adăpostiseră în scara unui bloc.

 

 

 

Pregătiri pentru grevă generală

Represaliile au continuat şi în alte locuri din oraş, au avut loc mai multe incidente armate, soldate cu jertfe omeneşti. Conform evidenţelor de la procuratura militară, în acea zi au avut loc noi arestări, au fost înregistraţi alţi morţi şi răniţi. A început şi anchetarea răniţilor din spital, atmosfera era din ce în ce mai tensionată şi muncitorii din cele mai multe întreprinderi se pregăteau să declanşeze greva generală şi să iasă în stradă a doua zi, cu speranţa că dacă oraşul îşi va înceta orice activitate, puterea va fi silită să cedeze şi să dea curs revendicărilor demonstranţilor.

Comunicatele de la judeţeana de partid erau însă din cele mai alarmante şi oamenii erau trimişi acasă, fiind anticipate represalii fără precedent. Ameninţările n-au mai intimidat pe nimeni iar revolta devenise una asumată de întregul oraş.

 

FOTO DOCUMENT: Constantin DUMA

 

 

Flacăra TV Film recomandă şi:

„Deşteaptă-te, române!” – primul cântec anticomunist, care a răsunat în Timişoara la 16 decembrie 1989

Timişoara. FOTO km. zero al revoltei din 15-16 decembrie 1989, evenimentul „revoluţia română” declanşat de maghiari

Mărturii şi film: în 1989, maghiarii din diasporă au pregătit din timp interviul cu pastorul László Tőkés de la Timişoara

 

DOC. 17-12-1989 // Ceauşescu vorbeşte de „lovitura de stat” din Timişoara şi de „turişti străini”

Trei decenii de la Revoluție: Evenimentele din 16-20 decembrie 1989 de la Timişoara

 

Cristi Paţurcă: „Jos comunismul!” (pe axa Timişoara – Bucureşti – Chișinău…)

 

 

Sursa material: Press Alert, site de investigaţii

Sursa foto: www.evz.ro / www.pressalert.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (7)

  1. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  2. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  3. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  4. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  5. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  6. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

  7. […] Pagini de istorie // 19 Decembrie 1989, Timişoara, luptele continuă, muncitorii se solidarizează … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter