Filmul „Piepturi goale şi buzunare pline” de Cornel Mihalache (Decembrie 1989 şi rolul TVR)


Piepturi goale şi buzunare pline, un film documentar creat de colegul Cornel Mihalache de la TVR, în anul 2012.

Cu această producţie Cornel Mihalache a câştigat Marele Premiu la secţiunea cadRO al Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf” de la Chişinău (2012).

Este unul dintre puţinele filme realizate profesionist şi cu bună-credinţă despre revolta anticomunistă din 15-22 decembrie 1989 şi importanţa TVR în desfăşurarea acelor evenimente.

Cornel Mihalache a investigat acest subiect controversat vreme de 23 de ani, având privilegiul de a utiliza arhive video extrem de preţioase păstrate în fondul Televiziunii Române, care, puse cap la cap cu pricepere, demonstrează o lovitură militară şi o mare crimă dirijată din exterior (nu doar din Est!) contra statului român, sub pretextul de „a-l da jos pe dictatorul Ceauşescu”… (la min. 13.58 veţi vedea că URSS era gata să „acorde ajutor militar imediat”, motivându-şi gestul prin aceiaşi fantomatici agenţi străini sau terorişti).

Însuşi autorul spune în film următoarele:

Eu cred că evenimentele din decembrie 1989 cuprind conspiratie şi diversiune, revoltă şi crimă, revoluţie şi contrarevoluţie, represiune şi manipulare, lovitură militară şi euforie populară – toate pe rând şi toate amestecate… Eu cred că a fost o crimă de stat!”

 

Filmul „Piepturi goale şi buzunare pline” de Cornel Mihalache, România, 2012

 

 

 

Mai multe despre autorul filmului, jurnalistul şi cineastul Cornel Mihalache, puteţi afla din această ştire, în care vă informam că documentarul Piepturi goale şi buzunare pline a fost proiectat, pe 12 decembrie 2014, la Viena, Austria, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Documentarul TVR: „Revoluţia vă aparţine sau Cântarea Revoluţiei” de Cornel Mihalache (2010)

Filmul „TIMIŞOARA – decembrie 1989” de Ovidiu Bose Paştina, România, 1991

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Radio România Cultural

Sursa video: YouTube

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Filmul „Piepturi goale şi buzunare pline” de Cornel Mihalache (Decembrie 1989 şi rolul TVR) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter