Anul Eugen Doga. La Chişinău a apărut şi a fost lansată cartea de cântece „Dialogurile dragostei”


La Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a avut loc astăzi, 19 aprilie 2017, o PREMIERĂ mult aşteptată de celebrul compozitor Eugen Doga: lansarea primei cărți de note editată în patria sa, toate creaţiile fiind în limba română şi toate sub semnul personalităţii de geniu, care i-a marcat viaţa şi opera, Mihai Eminescu.

Este vorba de cartea de arii şi romanţe Dialogurile dragostei, vol. I, ieşită de sub tipar la Editura Cartier chiar de ziua naşteriii sale – 1 martie 2017, care cuprinde 25 de opere muzicale ale maestrului Eugen Doga, cel mai eminescian compozitor român din toate timpurile (definiţie a regizorului Ion Ungureanu), pe versurile Poetului poeţilor Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Micle, femeia frumoasă şi talentată, iubirea cea dureros de dulce a geniului Neamului românesc, care a mişcat sori şi stele…, dominând secole de-atunci încoace şi de-acum încolo.

Eugen Doga-cartea de note Dialogurile dragostei-afish„Eu cred că aceste două mari personalități din istoria culturii românești au fost create una pentru alta. Cred că multe lucrări nu ar fi apărut dacă cei doi nu se cunoșteau. Veronica era o poetă genială… Niște poezii extraordinare, atâta dragoste, atâta căldură, atâta ură, devotament, pasiune, atâta spațiu în aceste sentimente. Nu le găsești la nimeni în literatură. Creația celor doi era legată. De exemplu, în „Povestea cordului” găsim acest lucru și la Eminescu, dar și la Veronica. Simțirile lor erau într-adevăr într-un dialog”, mărturisea într-un interviu maestrul Eugen Doga.

PREMIERA a avut loc în cadrul unui spectacol muzical de zile mari, cuprinzând o parte din creațiile compozitorului Eugen Doga din această carte de note ale Dialogurilor dragostei: Mihai Eminescu – Veronica Micle, dar și piese instrumentale, cântece, vocaalize scrise de el de-a lungul anilor, mult îndrăgite de milioane de admiratori.

Recitalul muzical a fost susținut de soprana Mariana Bulicanu, solistă a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB), Cristina Pintilie, Ana Cernicova, soprană TNOB, Marcel Roșca, elevii Liceului „Ciprian Porumbescu” și Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cârciumaru.

A prezentat Lucia Culev, șefa Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău, instituție care a finanțat prețioasa apariție editorială.

 

Eugen Doga la spectacol de lansare carte Dialogurile dragostei-foto Andrei Mardari-19 apr 2017

Compozitorul Eugen Doga la spectacolul de lansare a cartii de arii si romante „Dialogurile dragostei”, foto – Andrei Mardari, 19 aprilie 2017

 

Marele eveniment se înscrie de minune în Anul Eugen Doga – 2017. De fapt, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a dat tonul concertelor, spectacolelor, pe care maestrul Eugen Doga le va susține în R. Moldova, România, Rusia, la fel cum înaintemergătoare a fost această prestigioasă instituție și-n Anul Eugen Doga – 2007, când marele compozitor a împlinit 70 de ani din ziua nașterii.

Seara magnifică de astăzi a fost marcată și de o surpriză total neașteptată de faimosul compozitor, considerat un clasic în viață, dar și de noi, spectatorii. Inimoasa dna Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii, i-a arătat în plin spectacol maestrului Eugen Doga, că chipul/portretul său a fost inclus în galeria clasicilor muzicii românești și universale din sala mare a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, anunț urmat de o explozie de aplauze! Bravo dnei Svetlana Bivol și echipei sale de nota 10!

 

Mulți ani cu sănătate clasicului în viață Eugen Doga!

Hristos a Înviat! Acum şi în Veac!

 

Reportajul colegei noastre Silvia Hodorogea pentru Televziunea Națională:
Eugen Doga a lansat cartea de arii şi romanţe „Dialogurile dragostei” (M. Eminescu – V. Micle)

 

 

Mai jos, câteva fotoCLIPe cu maestrul Eugen Doga, pe care le-am realizat la Acasa sa, în 7 martie 2017, când tocmai i se adusese cartea Dialogurile dragostei, mirosind a tipografie şi se bucura atât de conţinut, cât şi de copertele reuşite, pe care le tot strângea la piept. Sute de caiete şi cărţi de note i-au apărut în Rusia şi-n alte ţări, dar niciuna în Moldova lui dragă… Alături de el ne-am bucurat şi noi: Natalia Doga, Iurie Guţu (prieten al familiei) şi subsemnata. Mulţi ani trăiască compozitorul nostru eminescian!

 

1-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2733

 

2-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2742

 

3-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2743

 

4-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2735

 

5-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2749

 

6-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2750

 

7-Eugen Doga-Carte de note-Dialogurile Dragostei-Eminescu - Veronica- 7 martie 2017-900px-IMG_2754

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu şi Primăria mun. Chişinău

Sursa vide0: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (4)

  1. […] Botoşani, spectacolul Dialogurile dragostei, pe versurile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle, va avea loc în Casa de Cultura a […]

  2. […] Anul Eugen Doga. La Chişinău a apărut şi a fost lansată cartea de cântece „Dialogurile drago… […]

  3. […] Anul Eugen Doga. La Chişinău a apărut şi a fost lansată cartea de cântece „Dialogurile drago… […]

  4. […] Anul Eugen Doga. La Chişinău a apărut şi a fost lansată cartea de cântece „Dialogurile drago… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter