Lidia Istrati, deputată în Parlamentul Independenţei, omagiată la Chişinău de prieteni și colegi


O placă memorială a fost instalată pe faţada casei în care a locuit scriitoarea (str. Miorita 5/2), parlamentara Lidia Istrati. La ceremonia de inaugurare au participat scriitori și colegi din Parlament ai Lidiei Istrati, rude, dar şi oameni simpli care au cunoscut-o doar de la televizor sau radio.

Evenimentul a fost organizat în 24 august 2017, la inițiativa celor două prietene, colege și ex-deputate, Nadejda Brînzan și Ecaterina Mardarovici. Nadejda Brînzan spune că acest gest a fost făcut pentru a reaminti cetățenilor despre valorile Neamului nostru, despre luptătoarea și curajoasa Lidia Istrati.

„Un om care şi-a construit viaţa după următoarele criterii: viaţa trebuie trăită cu demnitate, curaj, integritate şi iubire de oameni – acesta a fost crezul Lidiei Istrati. Pe piatra funerară e scris „Libertatea-i lucru sfânt, restu-i goană după vânt”, anume acest lucru o caracteriza pe Lidia Istrati, care ne lipseşte astăzi.”, a spus Nadejda Brînzan, deputată în primul Parlament al Republicii Moldova.

„Noi generaţia Independenţei ne amintim de cei care au pus umărul ca astăzi să avem mai multă libertate, mai multă demnitate. Această placă a fost realizată cu sprijinul mai multor femei, foste și actuale deputate, personalități publice.”, mărturiseşte fosta deputată Ecaterina Mardarovici.

 

2-Lidia Istrati-Placa Memoriala-24 aug 2017-Nadejda Brinzan-IMG_4279 3-Lidia Istrati-Placa Memoriala-24 aug 2017-Ecaterina Mardarovici-IMG_4325

 

 

 

 

 

 

 

 

„Prezența Lidiei Istrati în Parlament a fost una bărbătească cu adevărat, una de rezistență, de demnitate, de verticalitate morală, pe care ea a avut-o și în literatură.”, a definit-o cu drag pe Lidia Istrati acad. Mihai Cimpoi, Deputat al Poporului în anii `90.

„Ieri discutam despre această personalitate și o parte din lumea cu vârsta de 40 de ani, spre mirarea mea, nu o cunosc pe Lidia Istrati, nu au auzit de Lidia Istrati. Noi picăm rău…”, a constatat cu tristețe protoiereul Ioan Ciuntu.

„Lidia Istrati a fost o femeie spărgătoare de gheață, toți se temeau pe vremea aceea sovietică să spună adevărul, ea, însă, se ridica în Parlament și spunea adevărul!”, afirmă Valentina Tcaci de la Academia de Științe a Moldovei.

„Dăm tonul Sărbătorilor Naționale și să mulțumim inimoaselor doamne Nadejda Brînzan și Ecaterina Mardarovici, că nu o uită pe colega și prietena Lidia Istrati, luptătoare temerară pentru Libertatea Neamului.”,  susține scriitoarea Luminița Dumbrăveanu.

 

Istrati Lidia-placa memoriala-24 august 2017-IMG_4267

 

Născută la 22 iunie 1941, în satul Sofia, raionul Drochia, scriitoarea Lidia Istrati a fost deputată în Parlament (1990-1997), lideră a Ligii Democrat Creștine a Femeilor din Moldova, personalitate emblematică a Mișcării de Renaștere Națională din Basarabia postbelică (1988-1991). Lidia Istrati a fost răpusă de cancer în 25 aprilie 1997, la vârsta de doar 56 de ani. În acest an ar fi împlinit 76 de ani.

 

Istrati Lidia-placa memoriala-24 august 2017-IMG_4233

 

 

Reportajul Radio Moldova, realizat de Cristina Popescu, poate fi ascultat în playerul AUDIO (sub prima foto)

 

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

1-Lidia Istrati-Placa Memoriala-24 aug 2017-prima foto-IMG_4271

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Pe fațada casei în care a locuit scriitoarea Lidia Istrati va fi dezvelită o placă memorială

3 videoCLIPuri Flacăra Film – TVM, dedicate Lidiei ISTRATI, scriitoare, cercetătoare, om politic

22 iunie 2017 // Parastas întru veșnica pomenire a Lidiei Istrati, scriitoare, luptătoare pentru Libertatea Neamului

 

Lida Istrati – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991 (Independenţa RM)

Andrei Langa despre scriitoarea Lidia Istrati, prigonită și interzisă de regimul sovietic

 

14 iunie 2016// Spectacol dedicat Lidiei Istrati – „Bucurați-vă de Libertate!”

„Lidia Istrati – scriitoare şi om politic”, timbru și plic omagial de la Poșta Moldovei 

Conferinţa „Lidia Istrati – 75 de ani de la naștere” la Academia de Stiinţe a Moldovei

De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualităţi şi Moldova 1 TV

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

Sursa audio: Radio Moldova

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (5)

  1. […] Lidia Istrati, deputată în Parlamentul Independenţei, omagiată la Chişinău de prieteni și col… (dezvelire placă memorială la Chișinău) […]

  2. […] Lidia Istrati, deputată în Parlamentul Independenţei, omagiată la Chişinău de prieteni și col… (dezvelire placă memorială la Chișinău) […]

  3. […] Pe fațada casei în care a locuit scriitoarea Lidia Istrati a fost dezvelită o placă memorială […]

  4. […] Pe fațada casei în care a locuit scriitoarea Lidia Istrati a fost dezvelită o placă memorială […]

  5. […] Lidia Istrati, deputată în Parlamentul Independenţei, omagiată la Chişinău de prieteni și col… (dezvelire placă memorială la Chișinău) […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter