De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină


La 22 iunie 1941, în ziua în care Mareșalul Ion Antonescu și bravii săi ostași au trecut Prutul pentru a dezrobi Basarabia și nordul Bucovinei, în satul Sofia de pe plaiurile Drochiei, județul Bălți, se năștea Lidia Istrati, viitoarea scriitoare de nuvele și romane istorice, cercetătoare în domeniul biologiei, parlamentară temerară, onestă și cu Dreptate, lider al femeilor din Moldova de Est, una dintre personalitățile emblematice ale Mișcării de Redeșteptare Națională din Basarabia postbelică (1988-1991).

Astăzi Lidia Istrati ar fi împlinit 75 de ani!

Mulțumim, Doamne, că ai trimis-o în misiune pământească anume la NOI!

 

S-a stins fulgerător de repede, la numai 55 de ani, din cauza unui cancer provocat prin iradiere cu substanțe radioactive, plasate, cel mai probabil, în scaunul de la Parlament, circumstanțele morții ei galopante nefiind elucidate nici până în prezent…, la fel ca și în cazul primului primar român al orașului, apoi municipiul Chișinău, Nicolae Costin (1990-1994).

Ziua de naștere a Lidiei Istrati a fost marcată, totuși, CU EA, LÂNGĂ EA și PENTRU EA printr-o punte de legătură dumnezeiască dintre cele două lumi – rugăciunea curată și slujba întru Hristos, care a călcat moartea cu moarte și ne-a răscumpărat, dăruindu-ne Viața veșnică. Pornind de la acest Adevăr biblic, vrednica femeie și luptătoare pentru Libertatea poporului ei/nostru, Lidia Istrati este astăzi mai vie decât noi.

Slujba de pomenire de astăzi, 22 iunie 2016, a fost oficiată de un sobor unit al preoților Mitropoliei Basarabiei de la Bisericile Sfinții Petru și Pavel și Sfânta Teodora de la Sihla, în frunte cu Părintele Petru Buburuz, fost parlamentar, coleg și prieten cu scriitoarea Lidia Istrati.

Mulțumim preacucernicilor Părinți!

 

22-06-2016-Lidia Istrati-Piatra funerara-luminari tricolore-22-06-2016-FlacaraTV-md-700pxCopy

 

La locul de veci, de la Cimitirul Central din Chișinău, Lidia Istrati a fost cinstită cu tragere de inimă și lumină pe chipuri de rude, prieteni, colegi de la Parlament, Academia de Științe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor, dar și de sinceri admiratori cu memorie nebruiată de colegii impostori, falsificatori de istorie și guvernații de la 1997 încoace, care au împins numele și mai ales faptele/meritele în fața Istoriei ale Lidiei Istrati în sertare și chiar seifuri.

Acești oameni cu suflet, care au iubit-o pe Lidia Istrati, n-au venit nici de această data cu mâna goală, ci cu lumină tricoloră, colăcei, flori și cu un monument plin de semnificații – în formă de carte deschisă, pe paginile cărora stă Lidia Istrati și soțul ei, Vasile, care i s-a alăturat în anul 2002.

Inițiativa aparține dnei Nadejda Brînzan, deputat în primul Parlament al R. Moldova ales pe cale democratică (1990-1991), colega și admiratoarea Lidiei Istrati, idea fiind realizată împreună cu dna Ecaterina Mardarovici, fostă deputată și membră a Ligii Democrat-Creștine a Femeilor din Moldova, ambele sprijinite de mai mulți deputați ai Parlamentului Independenței și ai celui din perioada 1998-2001, între aceștia Acad. Mihai Cimpoi și dr. în economie Ala Mîndîcanu, căreia i-a revenit conducerea Ligii după plecarea Lidiei Istrati…

Mulțumim din inimă dnelor Nadejda Brînzan și Catinca Mardarovici pentru marea lucrare săvârșită aici și în Cer!

 

22-06-2016-Lidia Istrati-Piatra funerara-plan larg-22-06-2016-FlacaraTV-md-700px

 

Pe pagina Lidiei Istrati de pe monumentul funerar este incizat un citat, o maximă din opera scriitoarei, care ne este transmis, lăsat ca testament spiritual: Libertatea-i lucru sfânt, restu-i goană dupa vânt…

Să nu uităm acest manifest al vieții Lidiei Istrati, să n-o uităm!

Dragă Lidia Istrati, vă mulțumim pentru jertfă și moștenirea lăsată!

Prin forța exemplului personal ne încurajați, ne dați putere să ducem la bun sfârșit ce-ați început în 1989 și să trăim cu înțelepciune și demnitate cum ne-ați urat la Marea Adunare Națională din 27 august 1991: Bucurați-vă de Libertate!

 

Bucurați-vă de Lumină din Lumină, de Cuvântul și florile din Grădină, pe care le-ați câștigat aici, pe pământ!

 

Reportajul Silviei Hodorogea pentru Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

„Lidia Istrati – scriitoare şi om politic”, timbru și plic omagial de la Poșta Moldovei 

Conferinţa „Lidia Istrati – 75 de ani de la naștere” la Academia de Stiinţe a Moldovei

14 iunie 2016// Spectacol dedicat Lidiei Istrati – „Bucurați-vă de Libertate!”

Lida Istrati – discurs la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991 (Independenţa RM)

Andrei Langa despre scriitoarea Lidia Istrati, prigonită și interzisă de regimul sovietic

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa video: TVM / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (10)

  1. […] Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu […]

  2. […] Dezvelirea pietrei funerare şi Parastas oficiat de un sobor de preoți în 22 iunie (2016), ziua de naștere a Lidiei Istrati (ora 10.00, Cimitirul Central din Chişinău); […]

  3. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  4. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  5. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  6. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  7. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  8. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  9. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

  10. […] De ziua nașterii sale, Lidia Istrati a primit în dar o carte-monument și multă lumină […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter