La 50 ani de la creare, filmul lui Emil Loteanu „Poienile Roşii” proiectat în cinematograful ce-i poartă numele


Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naşterea regretatului regizor Emil Loteanu, la cinematograful din capitală ce-i poartă numele a fost proiectat cel de-al doilea lungmetraj al maestrului – Poienile Roşii (1966).

Poienile Roşii este primul film artistic despre sufletul, valorile şi tradiţiile neamului nostru, turnat de Moldova-Film.

„Emil a legat o echipă întreagă de oameni. El a deschis Moldovei poarta spre întreaga Europă, iar filmele lui au fost proiectate în cele mai faimoase cinematografe din lume”, a spus actorul Victor Voinicescu-Soţchi.

„Cu 50 de ani în urmă, Emil Loteanu a adunat în jurul său oameni mici şi mari, pe toţi care a simţit că sunt în acest spirit şi a turnat pentru prima dată în limba română „Poienile roşii”, a menționat Octavian Grigoriu, fiul actorului Grigore Grigoriu.

„Îmi pare bine că marele Emil Loteanu ne-a dus faima nu doar în Moldova, dar și în toată lumea. Nu vorbim de Europa, nu vorbim de America sau Australia, dar de tot globul pământesc”, a spus interpretul Vasile Ciubotari.

Emil Loteanu s-a născut în data de 6 noiembrie 1936, în satul Clocuşna, astăzi Ocniţa. A fost un actor, regizor, scenarist, poet, scriitor moldovean. A fost declarat drept Cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească. Emil Loteanu este autorul a peste 20 de filme, printre care „Această clipă”, „Poienile roşii”, „Lăutarii”, „Luceafărul” şi altele.

 

Reportaj Moldova 1 TV

 

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

Emil Loteanu – „Poienile roşii”, filmul de debut al lui Grigore Grigoriu, Svetlana Toma ş. a.

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

Eugen Doga despre „Academia Emil Loteanu” (dialog)

 

„Focul din Vatră” cu legendarii Artişti Eugen Doga şi Emil Loteanu (1998, PARTEA I)

„Focul din Vatră” cu Eugen Doga, Emil Loteanu, Svetlana Toma (1998, PARTEA II)

Flacăra Film, serial de filme în PREMIERĂ! 100 români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV şi Flacăra TV & Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] La 50 ani de la creare, filmul lui Emil Loteanu „Poienile Roşii” proiectat în cinematograful c… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter