La Cahul s-a încheiat Festivalul de Film Documentar MOLDOX, Ediția a II-a, 2017


Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX, cel mai grandios eveniment cultural găzduit până acum de municipiul Cahul, a ajuns la final. Pe 28 septembrie 2017, la Palatul Culturii, a avut loc ceremonia de închidere a celei de-a II-a ediţii a Festivalului.

Timp de șase zile, cahulenii, dar și oaspeții municipiului Cahul, au avut șansa să vizioneze unele dintre cele mai bune filme documentare din întreaga lume, să participe la paneluri de discuții cu tematici captivante, la ateliere de instruire, dar și la alte activități inedite.

„Tematica din acest an a fost „puterea”, puterea gândului, puterea acțiunii, puterea bucuriei, puetrera religiei, puterea femeii. În toate filmele pe care le-am vizionat am văzut femei și bărbați puternici care au trecut prin greutăți, însă au reușit s-o ia ca pe o lecție. Asta ne-am propus la MOLDOX să-i „îmbolnăvim” pe oameni de putere, de curajul de a schimba ceva în societate”, a menționat reprezentanta Asociației pentru Dezvoltare Creativă, Mariana Țurcan.

Grație Festivalului MOLDOX, municipiul Cahul a devenit, pentru o săptămână, capitala filmului documentar.

 

Moldox Festival Film DOC 2017-Cahul-scena organizatori

 

„Este un eveniment deosebit pentru Cahul. Sunt puține lucruri care ies peste hotarele municipiului, dar acest festival devine un simbol. Ne dorim ca impactul acestui festival să fie tot mai mare”, a spus primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

Chiar și la ceremonia de închidere a festivalului spectatorii au fost mai mult cu ochii pe ecran. Ei au putut viziona câteva dintre filmulețele realizate în cadrul a două ateliere de creație.

„Șapte fete minunate, doritoare să schimbe ceva în orașul lor, au muncit efectiv pe brânci. Am luat-o de la zero, de la faptul că nu știau nici măcar cum lucrează un microfon, până la a găsi subiecte de film, a le monta și a le aduce aici. Totuși au reușit să facă un exercițiu bun și să provoace oamenii, autoritățile cu subiectele pe care și le-au ales în așa fel încât să schimbe ceva”, a afirmat Nora Agapie, una dintre profesionistele care le-a instruit pe tinere.

Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX s-a încheiat cu proiecția filmului Relații de familie, de Vitalie Manski, care reflectă realitățile din Ucraina din ultimii ani prin prisma relației membrilor unei familii.

 

Reportajul Radio Moldova, realizat de Agrepina Manoil, AICI

 

Moldox Festival film doc Cahul sept-poster 2017

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

INTERVIU// La Cahul va fi lansat în premieră un festival de film – MOLDOX

Încurajați de Ambasada SUA, tineri cineaști din mai multe țări au început să „Trezească cinematografia moldovenească”

 

 

Sursa material: Radio Moldova Actualități

Sursa foto: MOLDOX Festival 2017

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter