Grigore Vieru omagiat de elevii Gimnaziului nr. 6 din Cernăuţi, singura școală românească din orașul eminescian


Poetul românilor de pretutindeni, Grigore Vieru, ar fi împlinit, zilele acestea, 82 de ani. În majoritatea instituţiilor de învăţământ cu limba română de predare din nordul Bucovinei au fost organizate serate literare, concursuri şi diverse manifestări artistice dedicate regretatului poet.

Graţie eforturilor depuse de doamnele profesoare Ancuţa Bâcu şi Doina Colesnicov, Grigore Vieru a fost omagiat și la Gimnaziul românesc nr. 6 din oraşul Cernăuţi.

Lecţia omagiu – Grigore Vieru a avut loc în incinta sălii de festivităţi a gimnaziului, la care au participat elevii din clasele superioare, precum şi o parte din cadrele didactice. Frumoasa întâlnire a fost inițiată de Academicianul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, în colaborare cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.

În cadrul manifestării de omagiere a marelui poet Grigore Vieru, directorul Gimnaziului românesc nr. 6, domnul Ion Ignat a prezentat oaspeţii, oferindu-i cuvântul poetului Vasile Tărâţeanu, care le-a povestit elevilor despre poetul şi prietenul, Grigore Vieru, care, la rândul său, a trecut în revisită, o parte din cărţile scriitorului omagiat, apărute în ultimii ani, dar şi unele lucrări despre Grigore Vieru.

De asemenea, poetul cernăuţean le-a povestit elevilor şi despre prietenia strânsă dintre Grigore Vieru şi scriitorii cernăuţeni, poetul basarabean venind deseori la confraţii săi de condei din Cernăuţi. Poetul Vasile Tărâţeanu a citit câteva fragmente din două scrisori ale lui Grigore Vieru adresate lui şi românilor din nordul Bucovinei.

Elevii gimnaziului au recitat în cadrul acestei întruniri versuri nemuritoare de Grigore Vieru. În încheiere, directorul şcolii, dl Ion Ignat, a menţionat faptul că poetul Grigore Vieru va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre, iar reprezentanţii Ligii Tineretului Român „Junimea” au lăsat în arhiva școlii şi a cabinetului de Limba şi Literatură Română vocea poetului – versuri de Grigore Vieru în lectura autorului, înregistrate pe bandă radio.

 

 

 

 

Sursa material: Radio Cernăuți

Sursa foto: BucPress.eu

Sursa video: Radio Cernăuți

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter