Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Anastasia Lazariuc


Completăm galeria dialogurilor cu personalități românești de-Acasă și din diferite colțuri ale lumii, realizate de-a lungul anilor de jurnalista Luminița Dumbrăveanu în cadrul emisiunii „Focul din Vatră” de la postul Național Radio Moldova, dedicată românilor de pretutindeni.

Astăzi, 6 iulie, de ziua nașterii cunoscutei interprete Anastasia Lazariuc, vă invităm să ascultați un dialog cu îndrăgita artistă înregistrat pe data de 15 mai 1998, care a fost difuzat pe post în două emisiuni, edițiile din 16 și 30 mai 1998.

Discuția este axată în principal pe colaborarea deosebit de valoroasă, pe care Anastasia a avut-o cu compozitorii înzestrați, Ion Aldea Teodorovici și Petre Teodorovici, or, anume acești doi frați au lansat-o pe marea scenă a Muzicii Naționale în anul 1977, cu cântecul „Seară albastră”, un șlagăr nemuritor până în prezent.

Grație acestui cântec pe versurile lui Anatol Ciocanu, difuzat la Radio Moldova, Anastasia Lazariuc a devenit celebră într-o singură noapte, fiind supranumită „stea polară”.

„Colaborarea cu Ion și Petre a fost cea mai frumoasă, mai plină perioadă din viața mea, împreună cu TRIOdorovicii Ion, Doina, Petre, Nina Crulicovschi, Olga Ciolacu, Ștefan Petrache eram o generație norocoasă, pe-atunci spectacolele erau adevărate sărbători…”, mărturisește vădit emoționată artista în dialogul valorificat astăzi pe web-platforma de Unitate Națională Flacăra TV.

În playerul AUDIO de mai sus aflați și alte detalii despre cei doi mari compozitori, despre unele cântece îndrăgite de dvs, între care și „Bucurați-vă!”, despre activitatea ei la Cernăuți și colaborarea cu Sofia Rotaru, despre ultima discuție cu Petre Teodorovici

 

La mulți ani cu sănătate și încă multe, multe cântece minunate, dragă Anastasia Lazariuc!

Audiție de folos tuturor!

 

 

Radio Moldova, 15 mai 1998, acesta e biroul in care a fost realizata timp de 3 ani emisiunea „Focul din Vatra”. In imagine: corespondentul de la Cernauti Vitalie Zagrea, autoarea emisiunii Luminita Dumbraveanu, artista Anastasia Lazariuc

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului martir Dumitru Matcovschi.

Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

 

Sursa material: Studioul Flacăra TV & Film

Sursa foto: Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa audio: Radio Moldova

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Anastasia Lazariuc […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter