Cernăuţi// Unitatea românilor a învins: cele trei şcoli româneşti din Noua Suliţă au fost SALVATE!!!


Luni, 19 decembrie 2016, a avut loc cea de-a 9-a şedinţă de judecată în cazul a trei şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi, care, potrivit unei decizii a consiliului local Mămăliga, urmau să fie lichidate şi transformate în filiale ale şcolii mixte ucraineano-române din centrul comunei.

Părinţii nemulţumiţi de hotărârea primăriei Mămăliga au dat în judecată puterea locală, menţionând că li se încalcă dreptul la învăţământ în limba maternă. După trei luni şi jumătate de „plimbări” prin instanţe în căutarea adevărului şi dreptăţii, în această zi (19 decembrie 2016), când creştinii sărbătoresc pe stil vechi Sfântul Nicolae, s-a întâmplat o minune – judecătoria raională Noua Suliţă a admis cererea reclamanţilor, mai exact, a părinţilor din cele trei sate, de anulare a hotărârii privind lichidarea şi ulterior reorganizarea celor trei şcoli româneşti din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, informează BucPress.

Judecătoria a decis să se revină la situaţia anterioară în totalitate, ceea ce înseamnă că cele trei şcoli cu limba română de predare din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti au fost salvate şi vor continua să semene în inimile copiilor din nordul Basarabiei cunoştinţe în dulcele grai eminescian. A fost cel mai frumos cadou în această zi de sărbătoare pentru locuitorii din satele menţionate, care au fost nevoiţi să-şi apere prin instanţă drepturile la studii în limba maternă la ei acasă.

Potrivit portalului de ştiri BucPress, părinţii elevilor au demonstrat unitate în acest caz, care a şi contribuit, în mare parte, la victoria comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi. De altfel, cel mai mult s-au implicat în soluţionarea acestui caz membrii Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi ai Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, care au fost prezenţi la toate şedinţele de judecată, susţinându-i pe părinţi.

Reamintim că la procesul de salvare a celor trei şcoli a contribuit în mod deosebit domnul Eugen Patraş, vicepreşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din regiunea Cernăuţi. Un rol important l-a jucat şi presa de limba română din regiunea Cernăuţi: portalul de ştiri BucPress, Radio Cernăuţi, Radio „Bucovina” şi TV Bucovina, care a ţinut la curent comunitatea românească din Ucraina şi nu numai, despre procesele tensionate de judecată, unde se decidea soarta celor trei şcoli româneşti din raionul Noua Suliţă.

 

Opinii înregistrate de BucPress TV – Au fost salvate şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi

 

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi şi BucPress.eu

Sursa foto: BucPress.eu

Sursa video: BucPress TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Cernăuţi// Unitatea românilor a învins: cele trei şcoli româneşti din Noua Suliţă au fost S… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter