Cernăuţi// Deputatul D. Pavel: Lichidarea şcolilor româneşti poate deveni focarul unui conflict în Bucovina


Deputaţii consiliului regional Cernăuţi, membri ai comisiei pe problemele învăţământului s-au întrunit joi, 27 octombrie 2016, într-o şedinţă de urgenţă la solicitările unor deputaţi români, care au sesizat apariţia unor probleme serioase în mijlocul comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, odată cu adoptarea de către consilierii locali Mămăliga, raionul Noua Suliţă, a unei Hotărâri nechibzuite, care prevede lichidarea a trei şcoli româneşti din regiunea Cernăuţi şi transformarea acestora în filiale ale şcolii mixte ucraineano-române din Mămăliga.

La şedinţa de lucru au fost invitaţi şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi – academcianul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, profesorul Arcadie Moisei, şeful Departamentului  de Învăţământ din cadrul Centrului respectiv, Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, Ion Vieru, preşedintele Filialei raionale Herţa a Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, reprezentanţi ai OSCE, precum şi doamna Oxana Paliiciuk, şefa Departamentului de Învăţământ şi Ştiinţă din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, informează BucPress.eu

Chiar de la bun început, dl Dumitru Pavel, deputat în Consiliul regional Cernăuţi, a adus la cunoştinţa colegilor săi faptul că în regiunea Cernăuţi situaţia devine tensionată din cauză că se încalcă legea privind respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, referindu-se aici la situaţia creată în unele instituţii de învăţământ din raionul Noua Suliţă, şi anume la şcolile de cultură generală de gradele I-III din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, şcoli pe care consilierii locali în frunte cu primarul de Mămăliga, domnul Arcadie Şova vor să le lichideze, chiar împotriva voinţei locuitorilor satelor respective. În soluţionarea acestei probleme deputatul Dumitru Pavel a solicitat susţinere din partea doamnei Paliiciuk. Aceasta, însă, a negat faptul că Departamentul regional de Învăţământ şi Ştiinţă ar purta vreo vină în situaţia creată, menţionând faptul că decizia a fost luată de consilierii locali Mămăliga, fără ca Departamentul de Învăţământ să se implice în acest caz. Nu a fost de acord cu acest răspuns al doamnei Paliiciuk niciunul din liderii asociaţiilor naţional-culturale româneşti prezenţi la şedinţă.

Potrivit Radio Cernăuţi, domnul academician Vasile Tărâţeanu şi profesorul Arcadie Moisei au declarat deschis faptul că proiectul respectiv privind crearea şcolii de bază Mămăliga, nu înseamnă altceva decât intenţia bine gândită a autorităţilor ucrainene de a lichida cele trei şcoli româneşti. Or, „reorganizarea lor” – după cum s-a exprimat doamna Paliiciuk – în viziunea deputaţilor cernăuţeni, acest termen nu înseamnă altceva decât „lichidrea lor”. Rămâne o enigmă faptul că la acel concurs organizat de Ministerul de Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei la care au participat mai multe şcoli din regiunea Cernăuţi, până la urmă comisia respectivă a decis ca Şcolii din Mămăliga să-i dea „undă verde” spre realizarea acelui proiect-pilot. Oare succesele şi realizările şcolii din Mămăliga sunt mai mari decât ale colegilor de la Liceul din Noua Suliţă? Nu putem să credem că e aşa. Dar, dacă i-ar fi acordat „undă verde” liceului nouăsuliţean, atunci trebuiau să lichideze vreo trei şcoli ucrainene şi de aceea, probabil, s-au gândit că e mult mai bine să le dea şanse să se dezvolte celor de la Mămăliga, astfel vor reuşi în acelaşi timp „să îngroape” cele trei şcoli româneşti.

Discuţiile au fost foarte aprinse. În final, dl Pavel i-a cerut doamnei Oxana Paliiciuk să intervină de urgenţă în soluţionarea acestui caz şi să stopeze acest proces de lichidare a şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi, rugând-o să nu contribuie la aţâţarea focului, întrucât astăzi, ca niciodată românii din regiunea Cernăuţi sunt foarte uniţi şi ei nu vor permite în nici un caz să fie lichidate cele trei şcoli româneşti. Vor căuta să găsească susţinere prin instanţele judiciare, vor închide drumurile şi vor ieşi în stradă, dacă va fi cazul, numai să fie auziţi de autorităţi, care se fac a fi încă surde la problemele comunităţii româneşti, a mai spus deputatul Dumitru Pavel.

Această problemă foarte serioasă legată de comunitatea românească din regiunea Cernăuţi va fi examinată de deputaţii consiliului regional în următoarele zile şi la şedinţa din noiembrie a Consiliului regional Cernăuţi se va lua deja o hotărâre în privinţa dată. Să sperăm că va fi una pozitivă şi legală, care ar proteja aceste şcoli de pericolul lichidării.

BucPress.eu şi Radio Cernăuţi: Interviu cu Dumitru PAVEL, deputat, despre problema şcolilor româneşti

 

 

Sursa material: Radio Cernăuţi

Sursa foto: BucPress.eu

Sursa video: Radio Cernăuţi

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Cernăuţi// Deputatul D. Pavel: Lichidarea şcolilor româneşti poate deveni focarul unui conflict… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter