Alexandru Samoilă, ilustrul dirijor născut în Bucovina, a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei


O viaţă consacrată muzicii şi o apreciere pe potrivă. Maestrului Alexandru Samoilă, dirijor celebru în lumea muzicală, i-a fost acordat titlul de membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Ceremonia s-a produs la Sala cu Orgă, la finele săptămânii Ştiinţei, desfăşurată în premieră cu prilejul aniversarii a 60 de ani ai Academiei de Ştiinţe si 75 de ani de la fondarea primelor institute de tip academic.

„O săptămână care, de fapt, a însemnat triumful ştiinţei cu participarea unor mari personalităţi ai ştiinţei din lume, laureaţi ai Premiului Nobel, preşedinţi de Academii, dar şi cu prezentări excelente din partea comunităţii ştiinţifice a Republicii Moldova. A scos în evidenţă cercetări de calitate în ţara noastră”, a menţionat preşedintele AŞM, academicianul Ion Tighineanu.

 

 

Ceremonia de înmânare a însemnelor de Membru de Onoare al AŞM maestrului Alexandru Samoilă era mult aşteptată de toţi cei care preţuiesc talentul dirijorului, care şi-a început activitatea la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău acum 40 de ani cu opera „Forţa destinului”.

„De la această operă a început calea fulminantă a acestui dirijor pe care îl consider cel mai mare dirijor de operă din Basarabia. Şi-a demonstrat harul dumnezeiesc atât la Chişinău, cât şi în teatrele din Turcia, acum dirijor şef la Teatru de Operă din Moscova, dar şi la Teatrul din Odesa”, spune Aurelian Dănilă, doctor în studiul artelor.

„Cu Alexandru Samoilă ne leagă o viaţă întreagă, fiindcă el a făcut foarte mult pentru teatrul nostru de operă şi pentru cultura noastră şi vreau să menţionez că cea mai frumoasă perioadă la teatrul de operă şi balet a fost atunci când Alexandru Samoilă avea funcţia de director artistic şi prim dirijor, au fost montate foarte multe opere din patrimoniul universal şi din patrimoniul naţional”, a subliniat compozitorul Gheorghe Mustea.

 

 

 

Chiar dacă deţine cele mai prestigioase titluri: Ordinul Republicii, Artist al Poporului, aprecierea comunităţii ştiinţifice este deosebită, spune Alexandru Samoilă.

„Aprecierea aceasta care se face acasă, ajungând la o asemenea vârstă, eu sunt cu sufletul şi cu inima, e un lucru foarte important pentru mine că sunt apreciat acasă. Şi vreau să vă spun că şi mai mult o să mă strădui pe viitor ca să îndreptăţesc această apreciere”, a celebrul dirijor.

A urmat un concert, iar la pupitrul orchestrei simfonice a Companiei Teleradio-Moldova s-a aflat iniţial maestrul Gheorghe Mustea, apoi „Valsul” lui Eugen Doga a fost dirijat de Alexandru Samoilă.

 

 

Mulţumindu-i dirijorului pentru competenţă şi dedicaţie, Eugen Doga şi-a amintit de anii de la începuturile activităţii lui Alexandru Samoilă.

„Si acele mari, mari evenimente care s-au petrecut pe cele mai mari scene ale fostei Uniuni Sovietice: Kremlinul, Teatrul Mare. Datorită acestui om care şi-a pus tot sufletul, tot talentul pentru a reuşi aceste lucruri care erau foarte grele: baletul şi concertele în sala Kremlinului unde se petreceau doar şedinţele partidului, el a izbutit şi acolo”, a subliniat compozitorul Eugen Doga.

 

 

Deşi s-a născut în deportare, iar acum activează în alte spaţii geografice, Alexandru Samoilă vorbeşte frumos limba română.

„Datorita bunicii, fiind acolo în Siberia se vorbea limba rusă şi doar bunica acasă vorbea cu mine româna, ea îmi spunea: niciodată nu trebuie să uiţi că eşti român, trebuie să cunoşti limba”, îşi aminteşte Alexandru Samoilă.

Următoarea revenire la Chişinău a lui Alexandru Samoilă va avea loc în septembrie 2021, la inaugurarea Festivalului Internaţional „Maria Bieşu”. Maestrul va dirija opera „Aida”.

 

 

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Filmul artistic „Luceafărul” de Emil Loteanu şi Eugen Doga (1986)

Eugen Doga speră că-n 2017 va fi repus în scenă baletul „Luceafărul”, capodopera ce-l definește plenar

 

Flacăra Film – 100 de români celebri născuţi în Moldova: „Eugen Doga”

Filmul „Eugen Doga”, realizat de Studioul Flacăra Film, a câștigat Premiul I al Festivalului Int. de Film HERCULES.ro

PrimeTV despre PREMIILE Festivalului Internaţional HERCULES.ro câştigate de Flacăra Film şi CIOfilm de la Chişinău

Primul turneu Int. Flacăra Film: cu artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – Canada şi SUA (15-18 august 2015)

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter