Bogdan Aurescu despre drepturile românilor din Ucraina, mobilizare la război fără discriminare, mic trafic la frontieră


Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat pentru Radio România Actualități că situația minorității române din Ucraina a figurat pe un loc principal în agenda discuțiilor pe care le-a purtat recent la București cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, subliniind că printre subiectele abordate s-a aflat inclusiv problematica mobilizării parțiale din Ucraina.

“Ne-am exprimat speranța și am primit asigurări că nu se pune problema unei mobilizări cu aplicarea unor discriminări pe criteriu etnic” – a subliniat Bogdan Aurescu.

Totodată, ministrul român a anunțat reluarea activității Comisiei mixte pe problemele minorităților naționale din România și Ucraina, menționând că a convenit cu omologul său ucrainean ca, în perioada următoare, copreședinții acestei comisii din partea română și, respectiv, din partea ucraineană, să se întâlnească pentru a pune în ordine agenda primei reuniuni a Comisiei mixte, după o perioadă destul de îndelungată de pauză.

“Tot în legătură cu sprijinul acordat românilor din Ucraina, am stabilit împreună ca, atunci când acordul de mic trafic de frontieră va intra în vigoare, să mergem împreună în zona de frontieră, atât în partea românească, cât și partea ucraineană, în zona Cernăuți, respectiv, în zona Sucevei, să împărțim împreună, să înmânăm împreună primele permise de mic trafic” – a adăgat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române mai declarat că a primit angajamentul ministrului ucrainean de externe că va depune toate eforturile la Kiev pentru o ratificare cât mai rapidă a Acordului de mic trafic.

“După ce acordul va intra în vigoare, practic, aproximativ 2 milioane de cetățeni români, respectiv, ucraineni, vor putea să treacă frontiera româno-ucraineană fără viză. Este ca și când am introdus în ceastă zonă un regim de circulație fără vize. În aplicarea acordului de mic trafic, vom deschide un consulat al României în Slatina, în Ucraina, în așa fel încât să putem să procesăm permisele de mic trafic în mod corespunzător” – a explicat Bogdan Aurescu.

Ministrul român al afacerilor externe a remarcat că, în ceea ce privește relațiile dintre România și Ucraina, este o nouă atmosferă în discuțiile la nivel politic.

“România, în toată această perioadă de criză în care s-a afundat statul vecin, a fost de principiu o susținătoare fermă a integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România a fost primul stat din UE care a ratificat Acordul de asociere și de liber schimb al Ucrainei cu UE, aspect care a fost apreciat în mod deosebit de către populația din Ucraina, de către autoritățile de la Kiev și, de asemenea, România a sprijinit și pe linie NATO Ucraina, preluând în acest moment în calitate de națiune lider fondul de sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei la care am și contribuit cu 500 de mii de euro drept contribuție voluntară. Sunt doar câteva exemple de sprijin pe care România îl acordă statului vecin, or, dacă Ucraina este un stat stabil, democratic, prosper unit și securitatea României este mai bună” – a subliniat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

 

 

 

Sursa material: TOCpress, Maramureşul Istoric

Sursa foto: Radio România Actualităţi / Alexandru Dolea

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter