Biserica „Sf. Nicolae” din Cernăuți, începută în 1927, sfinţită-n ’39, va fi restaurată


Biserica ortodoxă cu hramul Sf. Nicolae de pe strada Ruska (Rusească) din Cernăuți va fi restaurată pe banii enoriașilor.

Părintele Octavian, parohul bisericii, a dat asigurat că lucrările de renovare nu vor modificarea aspectul inedit al clădirii. „Lucrul este în toi. Anul trecut, muncitorii specializați în executarea lucrărilor de construcție au înlocuit țigla, care avea nevoie de renovare de mult timp”, spune părintele Octavian.

„La fel, optăm pentru restabilirea cupolei centrale a bisericii. Banii pentru executarea reparației, provin exclusiv din donațiile credincioșilor”. Construcția Bisericii Sf. Nicolae din capitala Bucovinei istorice a început în anul 1927, dar din lipsă de fonduri lucrările au fost oprite, fiind reluate abia peste zece ani.

Arhitecții sunt Radijevski, Virgil Ionescu și Alexandru Ivanov. Concursul pentru realizarea catapetesmei l-au câștigat pictorul de icoane Paul Molda și sculptorul Dumitrescu-Lowendal, care a executat lucrările în lemn.

Clopotele, cu o greutate de 948 și 592 kilograme, au fost turnate în Transilvania și instalate la 2 noiembrie 1938. Biserica a fost sfințită în ziua de 6 decembrie 1939. Astfel, aici pot fi identificate stilul neoromânesc (neobrâncovenesc), unele elemente ale renașterii și procedee tipice românești în compoziția ornamentală a lăcașului.

 

Biserica Sf Nicola din Cernauti 2-500px

 

 

Sursa material: BucPress.eu / Sergiu Barbuţa

Sursa foto: Imperator Travel

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter