Bilanţ 2015, CULTURĂ// Adio, Mihai Volontir, turneul Eugen Doga şi Flacăra Film în America…


Şi în 2015, în pofida incertitudinilor de ordin politic şi economic, datorită energiilor creatoare ale oamenilor din domeniul culturii au fost realizate valori culturale, au avut loc numeroase evenimente.

Aniversarea Ansamblului Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, proiectul teatral Chişinău-Bucureşti-Iaşi, Bienala Internaţională de Pictură, premiere teatrale, festivalurile internaţionale „Maria Bieşu”, „Mărţişor” – sunt doar câteva dintre evenimentele tradiţionale care au dat valoare vieţii culturale în acest an. Am avut parte şi de premiere multaşteptate.

„O realizare extraordinară a fost restaurarea Casei-muzeu „Grigore Vieru”, care înseamnă un efort extraordinar al Ministerului Culturii, Guvernului. Importantă este semnarea de către noi a Acordului cu privire la participarea Moldovei la Programul European „Europa Creativă”, care înseamnă o finanţare a proiectelor culturale pentru șapte ani”, a declarat Monica Babuc, ministrul în exercițiu al Culturii.

Renaşterea culturii tradiţionale se face tot mai evidentă prin Târgul Naţional „Covorul Dorului” şi Festivalul Iei, iar în Parlament a fost instituită oficial o nouă sărbătoare – „Ziua Portului Popular”. Mai multe dosare au fost înaintate în prestigioasa listă UNESCO a valorilor patrimoniului cultural imaterial. Tot în 2015, compozitorul şi academicianul Eugen Doga a evoluat prima dată în Canada şi SUA.

„Toţi anii mei sunt împliniţi, dar anul acesta ca niciodată am avut concerte de valoare în preajma Catedralei, la Smolensk am fost de două ori. Am avut concerte la Bucureşti, Craiova. Începutul Anului Nou va fi iarăşi la Bucureşti, Paris, Kiev”, a spus Eugen Doga.

Integrarea în circuitul valorilor româneşti şi europene a fost prioritară în 2015 pentru scriitorii noştri. „Aici am putea aduce mai multe titluri de carte, mă voi referi doar la două, ce reprezintă polii de vârstă a două generaţii. Este vorba de cartea de memorialistică a lui Vladimir Beşleagă, „Tata Vasile” şi debutul foarte valoros în poezie al cărei protagonistă este poeta Aura Măru”, a menționat Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

La cumpăna dintre ani, evocăm şi numele marilor personalităţi plecate în eternitate. 2015 ne-a despărţit de artişti precum Ana Barbu, Efim Tarlapan, dar şi de marele actor de teatru şi film, Mihai Volontir.

Aprecierea oamenilor de cultură, îmbunătăţirea condiţiilor de salarizare vor fi prioritare în 2016, spune ministrul în exerciţiu al Culturii. „Ştim că ne va fi greu în această situaţie dificilă în care suntem, dar vom încerca să promovăm reforma în domeniul culturii”, a afirmat Monica Babuc.

Primul mare eveniment în 2016 se va produce pe 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, unde mai mulţi artişti vor fi premiaţi pentru realizările în domeniul culturii. Printre ei este şi șeful delegaţiei UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, pictorul Vladimir Palamarciuc, Veta Ghimpu-Munteanu de la Radio Moldova, surorile Osoianu.

 

Sinteza anului cultural 2015, realizată de Silvia Hodorogea, Moldova 1 TV

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea

Sursa foto: Flacăra Film

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter