DOC.// Maia Sandu, singurul ministru care sprijină eforturile românilor din reg. Odesa de a studia în limba română


În sfarşit! o veste bună pentru fraţii noştri din Basarabia Istorică (azi, reg. Odesa) de la un ministru al Educaţiei din cei trei sesizaţi de comunitatea românească din Ismail, privind eliminarea aşa-zisei limbi moldoveneşti din şcolile românilor din Sudul Basarabiei.

Din 1998, românii din Ucraina trag neîntrerupt clopotele să fie unificate cele două programe de învățământ distincte, introduse în stil sovietic de autoritățile de la Kiev: 1. Programa de studiere în limba română pentru școlile din regiunile Cernăuţi și Transcarpatia (Maramureșul Istoric) și 2. Programa de studiere în „limba moldovenească” (un fals stalinist cras!) pentru cele câteva școli românești care au mai rămas în Sudul Basarabiei, regiunea Odesa.

Și iată că ministrul Educației din R. Moldova, Maia Sandu, a reacționat prima la dangătul dramatic al acestor clopote ale fiilor Neamului nostru care rămân tot mai puțini și mai neajutorați în teritoriile Moldovei lui Ștefan cel Mare, riscând să dispară cu totul…

Bravo, dna ministru Maia Sandu, să vă ajute Dumnezeu să aveți nu numai dorința, dar și pârghiile necesare, pentru a duce treaba la bun sfârșit!

Oare în care secol vor reacționa și miniștrii de resort din Ucraina și România?!

 

Tertipul juridic folosit de Kiev pentru dezbinarea și asimilarea unei minorități e clar, e preluat fidel de la tătuca Stalin și promovat ostentativ de ucraineni în teritoriile furate / ocupate… dar, domnilor sus-puși de la București, dvs cu ce vă ocupați, semnați documente cu Kievul, care îngroapă și mai tare românii de acolo?!

Oare nu e timpul să vă debarasați de lașitate și demagogie și să faceți demersuri concrete, argumentate, care să înceapă nu cu „rugăm”, nu cu „solicităm”, dar cu „CEREM insistent măsuri în regim de urgență, conform standardelor UE și Cartei CoE…”?!

Oare nu asta trebuie să facă o mamă grijulie și exemplară, care în 28 iunie 1940 și-a parasit copiii, pe care i-a regăsit mai mult morți decât vii de-abia prin 1990?!

 

Asociatia romanilor Basarabia-IsmailDrama din Sudul Basarabiei este un subiect de interes general Național și-l vom tine în vizor până la rezolvarea definitivă și ECHITABILĂ.

Mai jos: Informația și actele difuzate aseară de Anatol Popescu, președintele Asociaţiei Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa BASARABIA, care a scris mai multe memorii si demersuri autorităților de la Kiev, București, Chișinău. (FlacăraTV)

 

COMUNICAT
Asociaţia BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa salută gestul de susţinere a demersurilor noastre privind unificarea programei pentru instituţiile de învăţământ în limba română din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa – Ucraina, venit din partea Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova.

În răspunsul doamnei ministru Maia Sandu, adresat preşedintelui Asociaţiei BASARABIA, Anatol Popescu, prin adresa nr. 05/05-4045 din 19.06.2015, se arată: „problema unor programe comune în limba română pentru instituţiile şcolare din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi cele din regiunea Odesa va constitui obiectul unor viitoare consultări şi negocieri bilaterale între ministerele de resort din Republica Moldova şi Ucraina”.

De asemeni, au fost primite asigurări că Ministerul Educaţiei din R. Moldova împărtăşeşte preocuparea noastră privind situaţia învăţământului în limba română din Ucraina.

Asociaţia „BASARABIA” atrage atenţia că acesta este unicul răspuns de la un ministru al Educaţiei care ne-a parvenit până în prezent, deşi au fost făcute demersuri identice adresate atât Ministerului Învăţământului din Ucraina, cât şi Ministerului Educaţiei Naţionale din România – memorii privind unificarea programei pentru instituţiile de învăţământ în limba română din Ucraina, divizată artificial, începând cu anul 1998 în învăţământ în limba română pentru regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi, şi într-un învăţământ în limba „moldovenească” în regiunea Odesa, partea sud-basarabeană a acesteia.

 

Asociaţia BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa

Ismail, 25.06.2015

 

  Sudul Basarabiei-Ministrul MD Maia Sandu-Scrisoare de sustinere invatamant in romana Sudul Basarabei

 

 

Sudul Basarabiei-Scrisoare Asociatia Bsarabia catre ministrii invataant UA-RO-MD-invatamant in romana Sudul Basarabei-1

Sudul Basarabiei-Scrisoare Asociatia Bsarabia catre ministrii invataant UA-RO-MD-invatamant in romana Sudul Basarabei-2

 

 

Sursa material: pagina fb a Asociaţiei BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa

Sursa foto: Bloguvern / facebook

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter