100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevici


Poetul Alexei Mateevici, autorul poemului „Limba Noastră”, a fost omagiat astăzi la Chişinău, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la publicarea celebrului imn. Evenimentul a fost marcat prin depuneri de flori, recital de poezie, luări de cuvânt la bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române şi printr-o expoziţie. Tot astăzi, Poşta Moldovei şi Casa Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, Căuşeni, au lansat o carte poştală consacrată evenimentului.

„Mateevici spunea că suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, dar facem parte din marele trup al românismului. Poezia „Limba noastră” este o expresie a acestui fapt”, a declarat criticul literar Ion Ciocanu.

Cu prilejul aniversării, la Casa Muzeu care poartă numele marelui poet din Zaim a avut loc o lansare inedită – cartea poștală dedicată marcării a 100 de ani de la scrierea poemului.

 

Alexei Mateevici 100 ani publicare Limba noastra-plic si timbru Posta Moldovei

 

„Am locuit mulţi ani în Austria, perioadă în care am auzit cum austriecii spuneau aşa: „În imnul nostru, noi cântăm munţii, iar voi cântaţi limba”. Și pentru că limba nu este pământ, dar este suflet, noi ne cântăm sufletul care este nemuritor”, a declarat scriitoarea Valeria Dascăl.

Actual este îndemnul lui Mateevici de acum 100 de ani de a ne învia graiul.

„Aceeaşi actualitate o trăim și astăzi: limba română este pe baricade. Să ne pătrundem de imperativul mesajului lui „Înviaţi-vă dar graiul, ruginit de-atâta vreme, ştergeţi colbul, mucegaiul al uitării în care geme”, spune președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

Participanţii au venit cu iniţiativa ca 2018 să fie declarat Anul Alexei Mateevici cu prilejul aniversării a 130 de la naştere, iar manifestaţiile ce vor fi organizate să readucă în circuit aspectele creaţiei, drama preotului martir, care a murit la doar 29 de ani.

Menționăm că, din 1995, poemul „Limba noastră” a devenit Imnul de Stat al Republicii Moldova.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Națională

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: captură video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] fel ca şi genialul compozitor Ciprian Porumbescu, părintele Alexei Mateevici a trăit numai 29 de ani, dar ne-a lăsat moştenire adevărate comori teologice, literare, […]

  2. […] 100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevi… […]

  3. […] 100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevi… […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter