100 de ani fără preotul poet Alexei Mateevici – „Părinte al limbii noastre” // Reportaj TV


Alexei Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii şi a murit ca un sfânt al Naţiunii” – sunt cuvinte de înaltă prețuire ale preotului Vasile Țepordei despre autorul poemului Limba noastră.

La 13 august 2017 se împlinesc 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului martir Alexei Mateevici.

Debutul literar al lui Alexei Mateevici a avut loc în 1906 și a culminat în iulie 1917 cu poemul Limba noastră. Autorul acestei capodopere literare rămâne în cultura Națională ca o personalitate, care a marcat literatura de la începutul sec. XX până în prezent.

„Să nu se creadă cumva că în afară de „Limba noastră” Mateevici nu a mai scris nimic. A scris și poezie, și publicistică, dar și proză, a fost traducător și un mare cercetător al istoriei literaturii, al istoriei românilor în ansamblu.”, menționează Victor Malanețchi, director al Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău.

 

Alexei Mateevici comemorat la Chisinau 13 august 2017.Still010

 

În calitate de preot militar, Alexei Mateevici se află pe front, susține soldații și tot aici se îmbolnăvește… A murit pe 13 august 1917, fiind înmormântat a doua zi în Cimitirul Central din Chișinău. În 1938, bustul preotului poet, creat de marle sculptor Alexandru Plămădeală, a fost sfințit.

Alexei Mateevici a plecat în Eternitate la vârsta de 29 de ani, lăsându-ne un adevărat tezaur literar, dar și Adevărul privind Limba Română și unicitatea Culturii române, pe care a avut curajul să-l rostească mereu, inclusiv la Congresul Învățătorilor din 1917.

„Mateevici a spus că trebuie să-i luminăm pe toți cu lumina dreaptă, că toți românii sunt de un neam și nu există două culturi, două limbi și două literaturi, este una și aceeași.”, subliniază cercetătorul Vasile Malanețchi.

„Ne dorim mult ca la anul, când se împlinesc 130 de ani de la nașterea poetului, să facem un an omagial la nivel de stat, declarând-l „Anul Alexei Mateevici – 2018””, mărturisește poetul Ion Găină, director al Casei Muzeu „Alexei Mateevici” din Zaim, Căușeni.

 

Pe 23 august 2017, la Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” va avea loc o manifestare literară consacrată Centenarului Alexei Mateevici.

 

Reportajul colegei Silvia Hodorogea

 

 

Alexei Mateevici comemorat la Chisinau 13 august 2017.Still007

Alexei Mateevici comemorat la Chisinau 13 august 2017.Still008

Alexei Mateevici comemorat la Chisinau 13 august 2017.Still001

 

 

Flacăra TV recomandă şi:

100 de ani de la publicarea poemului nemuritor „Limba Noastră” al preotului poet Alexei Mateevici

În inima Chișinăului a fost restabilit Monumentul Martirilor Neamului aruncat în aer de comuniști în 1962

 

De ziua naşterii preotului Alexei Mateevici, să luăm-aminte la poemul testament: „Basarabenilor”

 

 

Sursa material: TVM

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (3)

  1. […] 100 de ani fără preotul poet Alexei Mateevici – „Părinte al limbii noastre” // Reportaj TV […]

  2. […] 100 de ani fără preotul poet Alexei Mateevici – „Părinte al limbii noastre” // Reportaj TV […]

  3. […] 100 de ani fără preotul poet Alexei Mateevici – „Părinte al limbii noastre” // Reportaj TV […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter