VIDEO// Nicu Covaci, fondatorul Phoenix: „Găsiţi-vă şira spinării şi învăţaţi să spuneţi NU!”


O istorie pe scurt a formaţiei Phoenix, spusă chiar de fondatorul ei. Nicu Covaci a retrăit la Interviurile Telejurnalului clipe de la începuturile trupei, a vorbit despre rock şi folclorul românesc. Un interviu de Camelia Csiki.

Nicu Covaci a împărtăşit impresii la Interviurile Telejurnalului despre spectacolul rock arhaic, rock cu influenţe din folclorul autentic românesc, pe care l-a susţinut de curând.

Interpretarea este nemaipomenită, este atât de autentică, că îmi dă frisoane. Facem un pod între muzica arhaică şi rock”.

Artistul a făcut, pe scurt, portretul formaţiei Phoenix, de la începuturi până astăzi. A mărturist că a început etno rock în anii ‘70, când Nicolae Ceauşescu i-a obligat pe artişti să revină la melodiile tradiţionale, indiferent de stil.

„Eram tributari muzicii englezeşti. Când a venit Ceauşescu, în ’70, din Coreea, a spus Toată arta română să se bazeze pe folclorul român. Am înlemnit cu toţii. Am avut noroc să găsim în arhivele Electrecordului o antologie de folclor, nişte datini precreştine, înregistrate pe vremea când nu exista încă magnetofon (…). În momentul în care am descoperit acea sursă de informaţie, acea sursă de spirit care este folclorul străbunilor nu mi-a mai trebuit altceva”, îşi aminteşte Nicu Covaci despre începuturile noului stil al formaţiei.

Absolvent de Arte Plastice, profesor de arte plastice, Nicu Covaci a povestit despre cum i-a schimbat rock-ul destinul.

„Formaţia Phoenix este blestemată să renască. Prin Phoenix, în 53 de ani au trecut vreo 40 de oameni, cei mai buni dintre cei mai buni. Am încercat să selectez ceea ce aveam nevoie ca să pot exprima ceea ce vreau eu”.

Reper al generaţiei anilor ‘60 -’70, Phoenix a fost îndrăgită pentru mesajele pieselor.

Din 150 de compoziţii câte am, una sau două sunt de dragoste. Sau dacă sunt de dragoste, sunt de dragoste de patrie. Restul sunt toate supărate, încerc să încurajez omul să-şi regăsească şira spinării. Şi pe T-short-urile noastre scrie pe spate: Găseşte-ţi şira spinării şi învaţă să spui NU! Învăţaţi să spuneţi NU!, îndeamnă Nicu Covaci.

Atmosfera concertelor susţinute în România, în comunism şi acum, nu a mai găsit-o în altă parte.

Rock e stâncă, eu mă gândesc la stâncă când spun rock. Reuşim să mişcăm. Măcar două ore cât cântăm acolo, se simt toţi haiduci. Când au ieşit în stradă, uită (…).Poţi să creezi stări. Asta e datoria unui artist: să dea. Omul de aceea se duce în sală. Să primească. Să primească ce? Să primească o stare, o emoţie, mărturiseşte Nicu Covaci.

Mai multe despre muzica şi concertele formaţiei Phoenix în vremea comunismului, mesajele subliminale ale pieselor, folclor, muzică celtică, investiţia în muzică, succes, carieră internaţională, aflaţi din interviul integral preluat mai jos.


Sursa material: TVR

Sursa foto: captură video

Sursa video: TVR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter