Procurorul Tiberiu Niţu: Parchetul general a început urmărirea penală privind încălcarea dreptului la vot în Diasporă


Suplimentarea secțiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanță de urgență, a declarat, joi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Totodată, procurorul general al României a declarat că imediat după primul tur al alegerilor, Parchetul general a început urmărirea penală privind votul din diaspora.

ACTUALIZARE 14.10. Dosarul penal privind desfăşurarea votului din diaspora are la bază şase plângeri penale, toate cu acelaşi obiect: obstrucţionarea dreptului la vot. Plângerile sunt formulate la adresa unor miniştri, diplomaţi, fiind vizaţi şi ambasadori şi consulo ai României în străinătate

Potrivit art. 385 din Codul Penal, „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

ACTUALIZARE 9.11. Procurorul general a spus că în acest caz, urmărirea penală este începută in rem, adică cu privire la fapta de încălcare a dreptului la vot. Tiberiu Niţu a declarat că au fost primite pe mail numeroase sesizări de la români din diaspora, multe însoţite de tabele şi anexe. Potrivit acestuia, sesizările sunt îndreptate împotriva miniştrilor şi a celor implicaţi în organizarea alegerilor în diaspora.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/COTROCENI+2014/Livia+Stanciu+presedintele+ICCJ+Sigur+ca+se+putea+da+ordonata+de

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Strict pe lege, sigur că se putea da ordonață de urgență”, a declarat Livia Stanciu. Întrebată dacă disfuncționalitățile procesului de votare în diaspora ar trebui să facă obiectul unei cercetări a procurorilor, Livia Stanciu a răspuns: „Ca cetățean, mi se pare firesc ca, pe orice problematică care are impact și care interesează populația acestei țări, să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se putea transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care populația l-a manifestat față de acest subiect”.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Teodor Meleşcanu a demisionat, marți, din funcția de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea”.

El a declarat că îşi cere scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora, reamintește Mediafax.

„Evoluţia societăţii româneşti şi dinamica prezenţei românilor în afara graniţelor a depăşit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob”, a declarat Teodor Meleşcanu.

 

Sursa material:  DIGI24 TV

Sursa foto/video: www.digi24.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter