„Poeţii nu mor, ei trec în mit… De astăzi, Nicolae Dabija se înalţă la Ceruri, fiind o carte deschisă ce ne-o lasă moştenire…”


Drapele în bernă, doliu naţional, durere nemărginită în sufletele tuturor celor care l-au deplâns şi condus astăzi pe ultimul drum pământesc pe Nicolae Dabija: poetul şi port-drapelul Renaşterii Naţionale.

A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din capitală, alături de alte mari personalităţi ale culturii şi istoriei noastre.

Muzica funebră interpretată de orchestra prezidenţială şi o mulţime de oameni profund îndureraţi de pierderea irecuperabilă a simbolului luptei noastre pentru Libertate – Nicolae Dabija. Un destin exemplar, care a început în familie, în satul Codreni, raionul Cimişlia.

 

 

„Tot neamul Dabija este profund religios. Aşa a fost şi academicianul Nicolae Dabija, un om al credinţei, un om care a spus adevărul, a ştiut să îngenuncheze în faţa altarului”, afirmă protoiereul Octavian Moşin.

„O mare tristeţe… Încă nu mi-am revenit, am avut nopţi de insomnie, am adunat toate cărţile cu autografe, fotografiile lui… Încă o dată am înţeles ce înseamnă o personalitate extraordinară şi nu doar ca scriitor, ci şi ca luptător şi prieten”, menţionează scriitorul Ianoş Ţurcanu.

 

 

Nicolae Dabija a fost o personalitate piramidală, susţine academicianul Mihai Cimpoi.

„Este poet, aşa cum zicea şi el că sunt poeţi de bibliotecă şi poeţi care ies din bibliotecă… El a ieşit din bibliotecă pe baricade atunci când erau la mijloc destinul neamului nostru, destinul limbii române, adevărul istoric. El a format conştiinţa naţională a românilor basarabeni”, mărturisește acad. Mihai Cimpoi.

În calitate de membru corespondent al Academiei de Ştiinte a Moldovei (AŞM), Nicolae Dabija a realizat proiecte ce ţin de ştiinta contemporană, de promovarea unei societăţi moderne bazate pe cunoaştere.

„A fost, de fapt, un ambasador al culturii noastre, a făcut punţi între cultura noastra şi a altor popoare, a fost un model de slujire a neamului, a literelor şi ştiinţei”, spune acad. Ion Tighineanu, preşedintele AŞM.

 

 

Cu durere şi respect a venit să-şi ia rămas bun de la regretatul poet o delegaţie de senatori şi deputati din Parlamentul României.

„Cuvintele sunt de prisos. Avem astăzi durere în suflet, atât pentru dispariţia acestui om minunat, cât şi pentru colegul nostru George Simion, care în acest moment suferă cu lacrimi în ochi la hotar. Din păcate, nu a putut să fie alături de ultimul drum al lui Dabija…”, precizează Daniel Gheorghe Rusu, deputat în Parlamentulul României.

 

 

Şi autorităţile au venit cu un cuvânt de preţuire şi recunoştinţă.

„… MULȚUMESC pentru tot ceea ce a făcut pe parcursul vieţii. Faptul că astăzi pot scrie româneşte, cu grafie latină, se datorează regretatului Nicolae Dabija. Sunt mândru că în programele şcolare tinerii îi vor învăţa opera decenii înainte!”, a declarat premierul în exerciţiu, Aureliu Ciocoi.

„Unul dintre titanii literaturii române a plecat în eternitate, dar ne-a lăsat o temă pentru acasă. Nicolae Dabija, îţi promitem că vom face totul pentru a valorifica moştenirea literară pe care ne-aţi lăsat-o”, susţine ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Lilia Pogolşa.

Și deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au apreciat lupta lui Nicolae Dabija pentru Adevăr.

 

 

Funeraliile au fost organizate de către Primăria municipiului Chişinău.

„Poeţii nu mor, ei trec în mit… De astăzi, Nicolae Dabija se înalţă la Ceruri, fiind o carte deschisă ce ne-o lasă moştenire, valorile promovate pe parcursul vieţii”, spune Angela Cutasevici, viceprimar de Chişinău.

 

Familia îndurerată…

 

Transmiterea Drapelului de Stat, Tricolorul, către fiica moștenitoare, Doina Dabija

 

Evocările alternau cu versurile şi melodiile inspirate din creaţia poetului. Amintim şi emblematicele versuri ale lui Nicolae Dabija:

„Doru-mi-i de Dumneavoastră ca unui zid de o fereastră…”

De acum înainte au o conotaţie deosebită: fereastra plină de lumină divină fiind chiar opera poetică, faptele şi Idealurile lui Nicolae Dabija ce merită a fi continuate.

 

Lumină din Lumină sufletului lui Nicolae Dabija, Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu Drepții Neamului românesc.

 

 

 

 

 

 

Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Nicolae Dabija, In Memoriam!

S-a stins un mare Literat și plânge Literatura, s-a stins un mare Scriitor și plânge Uniunea Scriitorilor, s-a stins un mare Intelectual și plânge întreaga Lume Cultă, s-a stins un mare Academician și plâng Academia Moldovei și Academia Română, s-a stins un mare Om și plânge toată Omenirea.

Dar când acest Literat, Scriitor, Intelectual, Academician și Om este și un Mare Patriot Român, plânge întreaga Fire Românească, iar atunci jalea devine copleșitoare. Atunci „jale duce Mureșul și duc tustrele Crișuri”, iar Prutul și Nistrul se-înfioară și „plânge Mănăstirea Putna”, ca de amintirea unui Titan, implorând: „Cui ne lași pe noi, Stăpâne?”.

Simțim o tot mai mare lipsă de patrioți, care se mută de la noi tot mai des, sub ochii noștri, iar Nicolae Dabija a fost un astfel de patriot român rar, dăruit limbii noastre, alfabetului latin, dangătului Căprianei, „Literaturii și Artei”, părinților și buneilor, tuturor celor care ne-au hărăzit pe lumea asta ca Neam.

Suntem pe zi ce trece mai săraci și numai Dumnezeu știe cum vom apăra de-acum „limba vechilor cazanii,/ care-o plâng și care-o cântă/ pe la vatra lor țăranii”. Ne pierdem și ne rătăcim tot mai mulți dintre noi și nu mai avem har, ca Nicolae Dabija, ca să îndepărtăm răul, să veștejim deportările, să dăm în vileag cotropirile și să ne împărtășim din „acel farmec sfânt”, privilegiind eterna iubire pe pământ.

Nicolae Dabija s-a dus spre o lume mai bună și îl rugăm să ne vegheze cu drag și dor, de acolo din înalturi și să pogoare asupra noastră duhul Binelui, binecuvântând pământul nostru și Națiunea noastră, „în veacul vecilor”.

Să-i fie amintirea binecuvântată și veșnică!

București, Duminică, 14 martie 2021

 

Larisa Verdeș, poetă, redactor-prezentator Radio Moldova

Țărîna și Lumina

… Vîntul bate cu stranie rafală… Dabija, domnul poeziei, doarme somn adînc în catedrală…

Doamne, ce mare mister!

Sufletul lui urcă astazi la Cer!

Dar, pînă a începe să zboare,

Trebuie mai întîi să coboare –

În ființa umană doar puțin se moare…

 

Omul, un pumn de țărînă,

Aici, în pamînt să rămînă,

Iar sufletul, raza de soare,

Nu poate nicicum să coboare,

Pîn’ va fi chemat să revină,

Se adaugă la Lumină!

 

Chișinău, 15 martie 2021

 

Scriitorii Larisa Verdeș și Nicolae Dabija la Radio Moldova

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Rămas-bun de la scriitorul Nicolae Dabija – Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”

Moldovenii din Canada solicită ca 14 martie să fie declarată zi de Doliu Naţional întru cinstirea poetului Nicolae Dabija

DEMERSUL Diasporei din Canada, către PREȘEDINTELE Republicii Moldova, dna MAIA SANDU

Solicitări adresate autorităților pentru a declara ziua în care va fi înmormântat Nicolae Dabija zi de doliu național

15 martie, Zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Nicolae Dabija

 

In memoriam Nicolae Dabija: Mesaje de compasiune

Uniunea Scriitorilor din Moldova: La Plecarea lui Nicolae Dabija…

Academia de Științe a Moldovei: In Memoriam membru corespondent Nicolae DABIJA

Nicolae Dabija într-un interviu pentru Moldova 1: „Mai am cărţi de scris…”

Poetul Nicole Dabija s-a stins din viaţă

 

Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Nicolae Dabija

Iurie Sadovnic şi Liliana Chiriac: „Cît trăim pe acest pămînt” (versuri Nicolae Dabija, muzică Tudor Chiriac)

PREMIERĂ la Bălți a filmului Flacăra – „Dimitrie Cantemir”, alături de Gheorghe Zamfir, în spectacolul „Creștini în Europa”

Încă două PREMIERE pt. echipa Flacăra Film: cartea cu poemCLIPuri „în Grădina Te Iubesc” şi filmul „Petru Movilă”

 

Grigore Vieru, Eugen Simion, Tudor Gheorghe despre poetul Nicolae Dabija

Nicolae Dabija: De ce strada Puşkin nu se numeşte Grigore Vieru?! (despre „rânză” şi laşitate)

Acad. Nicolae Dabija: „V.I. Lenin, un geniu monstruos”

 

Premieră pe scenă și în viața maestrului Eugen Doga: Cantata „Unirea cea Mare” la Craiova, 1 Decembrie 2018

„Eugen Doga – Omul Mileniului”! Celebrul compozitor cinstit la Chișinău într-o expoziție de carte

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV / Silvia Hodorogea și Flacăra TV & Film

Sursa foto: capturi video

Sursa video: Moldova 1 TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter