Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Nicolae Dabija


În semn de preţuire şi admiraţie pentru poetul Nicolae Dabija, care aniversează astăzi, 15 iulie, o frumoasă vârstă, publicăm acest dialog din arhiva Radio Moldova, prin care îl veţi cunoaşte mai bine.

La mulţi ani, dragă Nicolae Dabija, şi toţi în puterea, bucuria şi lumina creaţiei!

 

Radio Moldova. Emisiunea „Focul din Vatră” din 30 ianuarie 1998:

Jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu în dialog cu poetul, publicistul şi istoricul literar, Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române, redactor-şef al săptămânalului Literatura şi Arta de la Chişinău.

Un dialog despre valori perene şi elemente, simboluri, care ne definesc ca popor: Patrie, patriotism, Credinţă, carte, cinstirea părinţilor şi înaintaşilor Neamului, virtuţi şi metehne ale românilor, personalităţi celebre din diasporă şi exilul românesc…

La începutul dialogului o veţi asculta pe Liliana Chiriac cu cântecul Prefaţă la Mateevici, pe versurile lui Nicolae Dabija, iar în final, veţi reauzi vocea marelui compozitor Eugen Doga.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămâne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului-martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sâmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sâmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele până la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte câteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rând pe rând, la compartimentul „Focul din Vatră” al site-ului FlacăraTV.

 

 Studioul Flacăra

 

 

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Nicolae Dabija […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter