Mihai Eminescu omagiat în Cehia, printr-un spectacol susţinut de artiştii Ion Caramitru şi Aurelian-Octav Popa


Datorită Ambasadei României la Praga, Excelenţei Sale Daniela Gâtman, ambasadorul României în Cehia, consilierului Nicolae Blîndu şi Institutului Cultural Român din Praga, condus de inimoasa şi marea iubitoare a culturii române, director adjunct Veronica Miclea, comunitatea românilor din Praga s-a putut bucura luni, 8 iunie 2015, pe scena Teatrului de pe strada Celetná, de un eveniment cu o încărcătură emoţională aparte: spectacolul Dor de Eminescu, recitalul unuia dintre cei mai iubiţi actori români, Ion Caramitru, neîntrecut tălmăcitor al versului eminescian, alături de reputatul clarinetist Aurelian-Octav Popa, care, în urmă cu aproape o jumătate de secol, în 1959 lua Premiul I la Concursul Internațional „Primăvara la Praga” (1959), fiind primul instrumentist român care a obținut Premiul I în străinătate.

Realizat în coproducție cu UNITER, spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din București în 2012 (premiera: 14 ianuarie 2012), fiind prezentat cu succes și pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.

Dor de Eminescu-praga-afish 8 iunie 2015La Praga, Dor de Eminescu a fost găzduit de Teatrul de pe strada Celetná, care se află în Palatul Manhartský, construit în 1402, reconstruit în stil baroc după  1700, în Stare Mesto (Orașul Vechi).

„Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii. Perioada mea la Ministerul Culturii a durat patru ani şi a fost între 1996 şi 2000, perioadă în care, ştim cu toţii, se împlineau 150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi au fost şi manifestări patronate de către UNESCO. În patru ani de ministeriat, pe lângă alte multe lucruri, cel legat de facsimilarea digitală a manuscriselor lui Eminescu a ocupat locul principal, într-o hotărâre de guvern pe care am impus-o.” – Ion Caramitru.

„Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot întâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite.” – Aurelian-Octav Popa.

Continuarea articolului – AICI

 

  dor-de-eminescu-praga-imagine-sala

 

 

 

Sursa material: Radio România Cultural / Lidia Našincová

Sursa foto: RRC / ICR

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter