Lectura vindecă! sau despre Biblioterapie și cărţi recomandate după prescripţie medicală


Din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, oamenii au observat puterea uluitoare a artei de a vindeca sufletul, de a elibera emoţiile negative şi a le înlocui cu o stare de pace şi armonie. În „Poetica”, Aristotel foloseşte pentru prima dată termenul de catharsis pentru a se referi la impactul pe care îl au operele tragice asupra cititorilor şi spectatorilor – acela de a elibera sufletul de suferinţă. De aici şi până la biblioterapie – tendinţă care în ultimii ani câştigă din ce în ce mai mult teren în toată lumea – nu a mai fost decât un pas.

Biblioterapia: cărţi recomandate după prescripţie medicală!

Deşi, la prima vedere, ideea că operele de ficţiune pot ameliora suferinţele sufleteşti pare exagerată, această metodă, care nu este nouă, se aplică experimental de zeci de ani. Specialiştii au constatat că lectura este foarte eficientă pentru eliberarea stresului. Astfel, după numai şase minute petrecute cu o carte în faţă, subiecţii care au participat la teste au avut nivelul de stres redus cu până la 68%. Veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial le erau recomandate cărţi pentru a-i ajuta să depăşească mai uşor stresul post-traumatic, iar cluburile de lectură au fost întotdeauna de un real ajutor pe lângă instituţiile cu profil psihiatric, de îngrijire a bătrânilor sau a tinerilor cu tulburări de comportament.

Deşi nimeni nu susţine că terapia cu cărţi poate înlocui munca unui psiholog, biblioterapia se dezvoltă din ce în ce mai mult atât în Europa, cât şi peste Ocean. Bibliotecarii, patronii de librării împătimiţi de lectură şi profesorii de literatură au fost primii care au aplicat metoda terapiei prin lectură, iar mai apoi medicii psihologi, biblioterapeuții, şi-au tratat pacienţii cu … romane!

La o şedinţa de biblioterapie, pacientul răspunde la întrebări de genul: „Cum ai descrie relaţia ta cu cărţile?”, „Termini întotdeauna cărţile pe care le începi?”, „Ce anume consideri că lipseşte din viaţa ta?” şi până la întrebări mult mai personale. De la pierderea locului de muncă, un divorţ dureros, decesul unei persoane dragi şi până la anxietatea provocată de diverse situaţii de viaţă, pacienţii care au citit cărţi după „prescripţie medicală” au constatat o reală alinare a suferinţelor lor. „Este plăcerea mea să prescriu cărţi pacienţilor care doresc să-mi împărtăşească simptomele suferinţelor lor”, spunea un biblioterapeut englez. „Nu există cineva mai recunoscător decât acea persoană căreia i-ai oferit exact cartea de care sufletul lui avea nevoie, însă nu ştia acest lucru!”

Terapia prin lectură pentru sănătatea sufletului!

Grecii antici îi avertizau pe cei care intrau în biblioteci prin inscripţii aşezate deasupra uşilor, că pătrund într-un loc în care îşi pot vindeca sufletul. În secolul al 19-lea, medicii şi asistentele de la spitalele de psihiatrie din Anglia obişnuiau să le citească pacienţilor de la romane şi jurnale de călătorie, până la Biblie şi alte lecturi religioase. Aceasta pentru că operele de ficţiune oferă cititorilor posibilitatea de a evada într-un alt univers, de a se identifica cu personajele favorite şi de a fi inspiraţi de ele.

Astăzi, majoritatea celor care apelează la biblioterapie sunt tineri între 30 şi 40 de ani, care se străduiesc să depăşească anxietatea provocată de situaţii foarte variate – de la o carieră foarte solicitantă şi apariţia primului copil, până la probleme amoroase şi găsirea unui sens în viaţă. Pentru toţi aceştia, recomandarea este insă de fiecare dată aceeaşi: „Citiţi o carte!” – cartea potrivită!

Voi credeţi în puterea vindecătoare a literaturii? Aţi trăit vreodată o experienţă de genul acesta?

 

 

Sursa material: Cartea de la ora 5

Sursa foto: Share this

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter