Ivan Paztaichin, „Amiralul sportului românesc”, a fost înmormîntat la București cu onoruri militare


Reportaj de la funeraliile sportivului de legendă Ivan Patzaichin, multiplu campion mondial, supranumit „Amiralul sportului românesc” (n. 26 noiembrie 1949 – d. 5 septembrie 2021). Lumină din Lumină acestui Om cu inima bună, milostivă și cu sufletul curat.

„Astăzi, 7 septembrie 2021, România s-a despărţit pentru totdeauna de marele campion olimpic Ivan Patzaichin. Şi a făcut-o în lacrimi, cu gândul la decenţa şi modestia sportivului care a devenit legendă, cu bunătate în glas şi în priviri. Chiar dacă în urmă cu mai bine de 30 de ani a reuşit să învingă cu pagaia ruptă şi a scris istorie, Ivan Patzaichin a pierdut lupta cu o boală incurabilă, iar după luni de suferinţă a plecat pentru totdeauna din lumea pe care a iubit-o atât de mult, lăsându-ne pe noi toţi mai săraci.

Cu lacrimi în ochi și cu gândul că sufletul lui Ivan și-a găsit liniștea, familia și prietenii s-au rugat într-una din sălile de la clubul Dinamo unde a avut loc slujba religioasă.

În clipa grea a despărțirii, Ivan nu a fost singur…, marele sportiv a trecut printr-o lungă suferință, de care au știut însă doar cei apropiați.

Sportivul care a adunat laurii olimpici și a strălucit de atâtea ori a rămas toată viața un băiat modest din Mila 23, un sat pierdut din Delta Dunării, pe care l-a făcut celebru odată ce și-a împlinit visul.

A fost decorat de administrația prezidențială și de Regele Mihai.

Astăzi la clubul sportiv Dinamo a venit și Principele Radu să îi aduc un ultim omagiu.

La Olimpiada din 1984, Ecaterina Szabo și Ivan Patzachin au luptat umăr la umăr pentru România. Ea la gimanstică, el la caiac, și de atunci au rămas prieteni pe viață. Marea gimnastă spune că nu-și poate imagina că n-o să-l mai vadă odată urcând în barca de caiac…

 

 

Ziua despărțirii a fost extrem de dureroasă pentru soția și fiica marelui campion care au fost copleșite de durere. După slujba de la Clubul Dinamo și momentul de reculgere ținut în prezența gărzii de onoare, cortegiul a pornit spre Cimitirul Bellu.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat Ivan Patzachin a câștigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice. A fost prezent la cinci ediții și adus acasă 7 medalii.

Ivan Patzaichin a fost înmormântat cu onoruri militare.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace”

 

 

 

 

TVR: România s-a despărţit astăzi pentru totdeauna de marele campion olimpic Ivan Patzaichin

 

 

 

Radio România: Ivan Patzaichin, amiralul flotilei românești de caiac-canoe

 

 

TVR 1: Garantat 100% cu Ivan Patzaichin (@TVR1)

 

 

 

 

Flacăra TV & Film recomandă şi:

Ivan Patzaichin a murit la 71 de ani. Mesajul familiei: „Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”

Drum lin în lumină, Ivan Patzaichin!

 

Interviu cu Ivan Patzaichin, amiralul sportului Românesc şi al Deltei Dunării

Ivan Patzaichin, multiplu medaliat la Jocurile Olimpice! Cum a câştigat aurul cu pagaia ruptă! Video

Recorduri românești în sportul mondial

 

 

Sursa material: TVR

Sursa foto: Poliția de Frontieră a României

Sursa video: TVR / Radio România / TVR 1

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] 17 sept. 2021 // Ivan Paztaichin, „Amiralul sportului românesc”, a fost înmormîntat la București cu onoruri … […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter