Film şi mărturii document tipărite întru păstrarea memoriei celor deportaţi în GULAG


Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor deportărilor, secvenţe teatralizate, un documentar realizat pe urmele celor care au fost înstrăinaţi de vatra strămoşească – au constituit reperele unui eveniment ce recuperează memoria istorică a neamului. Aceste este consacrat unei triste aniversări: 68 de ani de la cel de al doilea val de deportări, considerat cel mai mare după numărul de oameni duşi în străinie din 5-6 iulie 1949.

La intrarea in Filarmonica Naţională, mai mulți oameni, veniți din diferite raioane ale țării, identificau pe o hartă locurile unde au fost exilaţi.

„Am descoperit unde am fost duși… cât de departe… în regiunea Tiumeni, copilărie furată de Stalin”.

„Durere, lacrimi a îndurat poporul, au fost duşi pe degeaba oameni muncitori, gospodari, e o durere”.

 „Şi jale şi lacrimi – de toate au fost! Eu sunt născută acolo, părinţii au fost deportaţi”, își aminteau victimele deportărilor staliniste.

După ce decenii la rând a fost interzisa abordarea subiectului deportărilor, la acest eveniment oamenii îşi mărturiseau în public dramele înstrăinării. „Memoriile deportărilor” se află la cea de-a treia Ediţie.

„Facem un eveniment-document pentru că lucrurile care se spun aici sunt în acelaşi timp mărturii, o posibilitate pentru oameni de a-şi spune experienţele trăite, pe de altă parte, e un exerciţiu de educaţie, de cultivare a memoriei istorice pentru tânăra generaţie şi o încercare a noastră de a sensibiliza opinia publică”, a menționat istoricul Octavian Țîcu, organizator al evenimentului.

În cadrul manifestării comemorative au fost lansate două cărţi în limbile română, rusă şi engleză despre drama celor deportați.

„Am făcut aceste două broşuri Jurnalul de călătorie în Siberia, expediţiile memoriei din 2016 şi a doua – Viaţa bate filmul cu 11 istorioare de viaţă”, a menționat Viorica Olaru-Cemârtan, istoric.

În 2016 a fost organizată o Expediţie a memoriei pe locurile unde au avut loc deportările, fiind realizat documentarul „Expediţiile memoriei”.

În cel  de al doilea val de deportări din 5 spre 6 iulie 1949 au fost înstrăinaţi de vetrele strămoşeşti peste 35 de mii de oameni.

 

Reportajul telejurnalistei Silvia Hodorogea pentru Televiziunea Naţională

 

 

 

Sursa material: Moldova 1 TV

Sursa foto: ştiri TRM

Sursa video: Moldova 1 TV / Flacăra TV

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (2)

  1. […] Film şi mărturii document tipărite întru păstrarea memoriei celor deportaţi în GULAG […]

  2. […] Film şi mărturii document tipărite întru păstrarea memoriei celor deportaţi în GULAG […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter