ICR – Mediafax: Artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu vor concerta în Canada şi SUA (15-18 august)


Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA, o serie de spectacole muzical-literare dedicate sărbătoririi Zilei Limbii Române, are loc în perioada 15 – 18 august, la Montreal, Ottawa şi New York.

Triplul eveniment, organizat în premieră în spaţiul nord-american, este programat să se desfăşoare la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) şi New York (18 august), informează Institutul Cultural Român (ICR).

La festival vor participa, din Republica Moldova, compozitorul Eugen Doga, a cărui creaţie are succes în circuitul european şi universal al valorilor muzicale, „Valsul” său fiind declarat parte a patrimoniului UNESCO, naistul Vasile Iovu, scriitoarea şi scenarista Luminiţa Dumbrăveanu şi regizorul artistic Teodor Guţu.

Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, în prezent preşedinte al Comunităţii moldovenilor din Quebec, autoarea volumului „Dor de libertate” (2007).

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România pe 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară marcată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament.

În cele două ţări, dar şi în comunităţile româneşti din lume sunt organizate manifestări culturale şi ştiinţifice. În acest context, spectacolele turneului muzical-literar, organizat de Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Asociaţia Culturală Română din Montreal, Comunitatea moldovenilor din Quebec şi Studioul Independent „Flacăra Film” din Chişinău, reprezintă cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una şi aceeaşi de-o parte şi de alta a Prutului, potrivit ICR.

Evenimentele sunt dedicate comunităţilor româneşti şi publicului de alte origini etnice din Canada şi SUA.

 

 A se vedea şi:

Primul turneu internaţional Flacăra Film: cu Artiştii Eugen Doga şi Vasile Iovu – în Canada şi SUA (15-18 august 2015)

MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada /INTERVIU

 

 

1-Afish RO-Festivalul Limbii Romane-Canada-FINAL-25iulie 2015-800px

Afishul pentru Canada

2-Afish ENG-Festivalul Limbii Romane-New York-FINAL-25iulie 2015-400px

Afishul pentru SUA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Mediafax / Patricia Marinescu

Sursa foto: Flacăra Film

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter