MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada /INTERVIU


La jumătatea lunii august, maestrul Eugen Doga, însoțit de alte personalități din domeniul culturii de la Chișinău, vor participa în Canada și SUA la Festivalul Limbii Române, eveniment desfășurat în premieră pe continentul nord-american.

Mai multe detalii despre eveniment urmăriți în interviu de mai jos, realizat de Moldova.ORG cu Ala Mîndîcanu, președintele „Comunitatății moldovenilor din Québec”.

– Cum a apărut ideea acestui turneu?

Asociația „Comunitatea moldovenilor din Québec” organizează în fiecare august, deja de cinci ani, Zilele Limbii Române la Montréal. Anul acesta, grație susținerii Institutului Cultural Român din New York, a Ambasadelor Republicii Moldova și României din Canada, vom realiza un vis  mai vechi de-al nostru – organizarea unui Festival al Limbii Române pe continentul nord-american.

Partenerul nostru la Chișinău este Studioul Flacăra Film, fondat de Luminița Dumbrăveanu, scriitoare, producătoare de film, biografă a compozitorului Eugen Doga. Anume Luminița a conceput proiectul amplu „Flacăra Limbii Române şi Unităţii de Neam”, care se sincronizează  de minune cu prima ediţie a Festivalului Limbii Române în Canada şi SUA.

– În ce perioadă va avea loc turneul „Flacăra Limbii Române şi Unităţii de Neam”?

Turneul, care constituie pilonul Festivalului Limbii Române în SUA și Canada, prima ediție, va avea loc în perioada 14-19 august 2015. Vor fi trei spectacole în Montreal și Ottawa, Canada și New York, SUA.

Cine sunt invitaţii dvs la ediţia inaugurală a Festivalului Limbii Române?

Din echipă fac parte renumiţii Artişti, Eugen Doga şi Vasile Iovu, regizorul TV, Teodor Guțu și, bineînțeles, Luminița Dumbrăveanu, care este sufletul proiectului.

– A mai concertat Eugen Doga peste ocean?

Aţi pus degetul pe rană… Cu regret, marele compozitor Eugen Doga nu a fost niciodata în Canada şi SUA, a fost doar în America latină… Tocmai de aceea, Luminiţa Dumbrăveanu s-a gândit la acest turneu de promovare şi popularizare în America de Nord a culturii româneşti din R. Moldova, prin prisma operei compozitorului Eugen Doga, autorul mai multor capodopere muzicale intrate în circuit universal şi patrimoniul UNESCO, începând cu anii ’70 ai sec. XX. Deci, maestrul Eugen Doga va face primul său zbor peste ocean și sperăm că o să-i placă și o să mai vină.

– Cărui public i se adresează evenimentul?

Evenimentul este destinat tuturor membrilor comunității de limba română, asociațiilor culturale care promovează cultura și civilizaţia românească, care păstrează aici, peste ocean, tradițiile și obiceiurile naționale. Este adresat, totodată, canadienilor şi americanilor iubitori de cultura românească, de valori autentice, de frumos, or, muzica nu are nevoie de traducător, iar filmul este subtitrat în limba engleză.

Turneul este o rarisimă ocazie de comunicare de suflet pentru cei care vor să asculte muzica magnifică a compozitorului Eugen Doga și naiul fermecat al instrumentistului Vasile Iovu. Alături de operele lor muzicale şi filmul documentar „Eugen Doga”, vor mai  fi prezentate cartea biografică „Eugen DOGA: Muzica este prima şi ultima mea iubire”, scrisă de Luminița Dimbrăveanu, și videoCLIPul „Basarabie, nu plânge!”, realizat de Flacăra Film în colaborare cu artista Aurica Basarabeanca, dedicat luptei pentru Limba Română cu Alfabet Latin în Basarabia postbelică, astăzi statul R. Moldova. Toate aceste componente ale programului constituie, fără îndoială, puncte de atracție pentru cei care simt româneşte, pentru iubitorii de frumos din Canada şi SUA.

– Mesajul dvs pentru cei care doresc sa participe la eveniment…

Vă invităm să veniți la Festival, să participați activ, pentru că veți putea fi martorii unui fenoment cultural inedit, cu muzică de calitate, poezie, film, carte biografică. Veți putea dialoga, totodată, cu îndrăgiţii noștri artisti, care vă vor oferi cu drag autografe și poze pline de amintiri muzicale. Urmăriți informațiile pe site-urile noastre : www.moldovaquebec.ca, ICR New York, FlacăraTV, Moldova.ORG, DogaMusic.com, Pagina Evenimentului de pe Facebook.

 

1-Afish RO-Festivalul Limbii Romane-Canada-FINAL-25iulie 2015-800px

 

 

Sursa material: portalul de ştiri Moldova.ORG – Chişinău

Sursa foto: Flacăra Flm / ICR / CMQ

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentarii (7)

  1. […] MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada… […]

  2. […] MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada… […]

  3. […] MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada… […]

  4. […] MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada… […]

  5. […] MoldovaORG: Eugen Doga trece oceanul! Prima ediție a Festivalului Limbii Române în SUA și Canada… […]

  6. […] de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu și ex-deputata Ala Mîndîcanu, președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, proiectul organizării unor spectacole […]

  7. […] de scriitoarea Luminița Dumbrăveanu și ex-deputata Ala Mîndîcanu, președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, proiectul organizării unor spectacole […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter