Eugen Statnic din Germania, savantul care a inventat lămpile fluorescente, lansează o carte despre Basarabia


Locuieşte de peste 30 de ani în Germania. Este inginer şi va lansa o carte despre Istoria Basarabiei.

Eugen Statnic este savantul care cunoaşte opt limbi şi a inventat lămpile fluorescente. Chiar dacă viaţa l-a dus în diferite colţuri ale lumii, se simte legat de Basarabia natală şi revine acasă de fiecare dată cu acelaşi sentiment de nostalgie şi bucurie, relatează Mesager.

„Limba mea maternă este unică şi ca şi patria nu se schimbă. Sunt lucruri eterne”. Acesta este crezul care îl aduce acasă. A călătorit în America de Sud, a ţinut cursuri de specialitate în Spania, iar acum locuieşte în Germania. Iubirea de patrie l-a adus mereu înapoi acasă, iar sentimentul este acelaşi de fiecare dată.

S-a născut în Pripiceni-Răzeşti, Rezina. Deoarece tatăl său era preot, a locuit în diferite părţi ale Basarabiei. Asta până în clipa în care a fost nevoit să plece peste hotarele României. Spune că toată viaţa este student. A învăţat pentru a fi în pas cu timpul şi a reuşit să inventeze pentru a fi în pas cu tehnica lămpile fluorescente, lucru absolut necesar în zilele noastre.

„Am inventat lămpile fluorescente mici care înlocuiesc becurile. Timp de 30 de ani a adus în lume economii senzaţionale. Mai mult, decât toate partidele ecologiste din lume care vorbesc mult şi fac puţin. Am fost un om harnic, modest şi am avut norocul câteodată să am şi idei bune”, confesează cercetătorul.

Dacă ziua lucra, atunci noaptea scria cărţi. A editat 20 de cărţi de specialitate şi trei de istorie. Un alt volum cu semnătura inginerului Eugen Statnic va fi disponibil cititorilor interesaţi de trecut. „Este istoria Basarabiei din cele mai vechi timpuri, până astăzi. Inclusiv perioada de după Ziua Independenţei, de după Ziua Limbii Române. De vreo 20 de ani nu s-a mai scris aşa, s-au scris istorii şi una de pro-sovietici în 1987”, spune protagonistul.

Cartea dspre Istoria Basarabiei va fi lansată pe 1 septembrie 2015, la Salonul Internaţional de Carte din Chişinău.

 

30-08-2015-Eugen Statnic Germania

30-08-2015-Eugen Statnic-Din istoria veche a Basarabiei-300px

 

 

 

 

Sursa material: ştiri TRM

Sursa foto: Ziarul de Gardă

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter