Electoratul lui Mihai Eminescu este invitat azi la „Dialog…”, moderat de purtătorul său de voce şi cuvânt, Eugen Doga


Aproape de 15 iunie (1889), zi în care l-am pierdut pe Omul Mihai Eminescu, compozitorul cu renume mondial, Eugen Doga, invită toţi iubitorii de poezie şi muzică la spectacolul Dialogurile Dragostei, conSACRAT romanticei şi eternei iubiri trăită de Poetul poeţilor Mihai Eminescu şi „îngerul blond” al său, Veronica Micle, fire poetică profundă, care a lăsat posterităţii poeme lirice nemuritoare, dedicate Luceafărului Neamului românesc.

Este seara celor doi mari şi frumoşi îndrăgostiţi, deveniţi o legendă în literatura românească şi universală, pe care numai moartea a putut să-i despartă… S-au născut în acelaşi an – 1850 şi au murit tot în acelaşi an, la numai 39 de ani: Mihai în 15 iunie 1889, Veronica la 3 august…

Este, totodată, seara în care se împlineşte un nou vis de aur al maestrului Eugen Doga, care munceşte la această operă a iubirii universale mai bine de 12 ani. Eugen Doga este un compozitor eminescian prin definiţie, este muzicianul român care, începând cu anul 1971, i-a dedicat Poetului Naţional Mihai Eminescu cele mai multe şi mai diverse creaţii, inclusiv baletul Luceafărul, unic în tot spaţiul românesc, care, de altfel, a avut premiera la Chişinău tot în luna iunie (6) a anului 1983.

Eminescu-Veronica Micle-Dulcea mea Doamna-Eminul meu iubit

Mihai Eminescu si Veronica Micle

Prin evenimentul muzical de astăzi, maestrul Eugen Doga doreşte să-şi arate fascinaţia şi faţă de femeia, poeta Veronica Micle, pe care a iubit-o Poetul, compozitorul dorind să-i facă Dreptate Veronicăi, care este umbrită şi chiar marginalizată pe nedrept.

„Rar se-ntâmplă în istorie când o femeie este şi frumoasă, şi inteligentă, şi talentată… Oare un Eminescu ar fi iubit-o întreaga viaţă, dacă n-ar fi fost aşa?! Citiţi ce versuri înălţătoare şi profunde are, câte dintre iubitele altor personalităţi au avut harul să scrie atât de frumos, sincer şi durut ca Veronica?!” – cugeta între prieteni Eugen Doga.

În context, mai precizăm că deloc întâmplător maestrul Eugen Doga a ţinut să invite în spectacol artiste de la Opera Română din Iaşi, oraşul teilor şi al tainicei iubiri…

 

Eugen Doga-Spectacol Dialogurile Dragostei-AFISH-13 iunie 2015Spectacolul literar-muzical Dialogurile Dragostei: Mihai Eminescu – Veronica Micle constituie o PREMIERĂ în tot spaţiul cultural românsc şi va avea loc astăzi, 13 iunie 2015, ora 19.00, sub cerul liber tutelat de Luceafăr, în faţa Catedralei „Naşterea Domnului” din inima oraşului Chişinău.

Interpretarea în PREMIERĂ a „Dialogurilor Dragostei” a fost încredinţată Orchestrei Simfonice a Companiei „Teleradio-Moldova”, sub bagheta tânărului dirijor Dumitru Cârciumaru, care va fi susţinută de Capela Corală MOLDOVA, dirijor Valentin Budilevschi, şi Corul copiilor „Vocile primăverii”, dirijor Ştefan Andronic. Creaţiile pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle vor fi interpretate de soliştii: Mariana Bulicanu, Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Tatiana Cerga, Valeriu Cojocaru, Tatiana Costiuc, Ana Maria Donose (Iaşi), Cristina Grigoraş (Iaşi), Alexandru Manciu.

Marele eveniment este organizat cu sprijinul Primăriei mun. Chişinău, care ne-a bucurat sufletele în ultimii ani cu mai multe manifestări culturale, dar şi civice, avându-l în calitate de protagonist pe compozitorul şi Omul Cetăţii Chişinău, Eugen Doga, autorul imnului capitalei R. Moldova.

Aşadar, astăzi, ne adună grămăjoară însuşi Mihai Eminescu, care are cel mai larg şi fidel electorat românesc din toate timpurile, să venim în haine de sărbătoare şi să-l cinstim precum o merită cea mai mare personalitate născută vreodată pe pământul  Moldovei şi al întregului Neam românesc!

Să nu pierdem seara în care Luceafărul va coborî peste Chişinău, peste Basarabia şi Transnistria Artistului celebru, Eugen Doga, ca o binecuvântare înainte de alegerea noastră de mâine!

 

 

Eugen Doga si npotelul Dominic la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chisinau cu echipa de filmare a Silviei Caraus, TVM-600px

Eugen Doga si nepotelul Dominic la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chisinau, cu echipa de filmare a Silviei Caraus, TVM

 

Eugen Doga la bustul lui Mihai Eminescu de la Sfanta Manastire Putna-600px

Eugen Doga si sotia Natalia la bustul lui Mihai Eminescu de la Sfanta Manastire Putna

 

Eugen Doga la monumentul lui Mihai Eminescu de la Constanta 1-600px

La steaua care a rasarit e-o cale atat de lunga… FOTO realizate de fiica maestrului Eugen Doga, Viorica

Eugen Doga la monumentul lui Mihai Eminescu de la Constanta 2-600px

Eugen Doga la monumentul lui Mihai Eminescu de la Constanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa material: Flacăra TV / Luminiţa Dumbrăveanu

Sursa foto: Flacăra Film / Primăria mun. Chişinău / Rador.ro

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter