Discuţie cu teroristul ocupant al magazinului evreiesc din Paris, care recunoaşte că evreii nu-s o ţintă întâmplătoare


Autori atentat terorist în Franţa. Jihadistul Amedy Coulibaly, care a luat ostatici vineri în magazinul evreiesc din Paris, a contactat postul de televiziune BFMTV cu două ore înainte de a fi ucis de poliţişti şi a cerut ca armata să se retragă din Statul Islamic“, relatează AFP, care prezintă înregistrarea conversaţiei.

Forţele speciale franceze au lansat, vineri, asaltul în piaţa evreiască din Paris, acolo unde autorul celui de-al doilea atac terorist din Franţa, Amedy Coulibaly, luase mai mulţi ostatici. El a fost omorât în asatul forţelor de elită franceze, iar patru ostatici au murit.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, este autorul atacului de joi de la Montrouge, soldat cu moartea unei poliţiste, iar vineri a luat mai mulţi ostatici într-un magazin cu produse evreieşti, la periferia estică a Parisului, el fiind echipat cu două puşti de asalt.

Atentat terorist în Franţa. Terorist: „Armata să se retragă din Statul Islamic!“

Coulibaly a afirmat, într-o înregistrare, că s-a sincronizat cu autorii atacului contra revistei Charlie Hebdo şi că făcea parte din grupul terorist Stat Islamic. În timpul luării de ostatici, Amedy Coulibaly a sunat la postul BFMTV şi a declarat că s-a sincronizat cu fraţii Cherif şi Said Kouachi, care au comis atacul contra revistei Charlie Hebdo. De asemenea, Amedy Coulibaly a declarat că făcea parte din reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria. Redăm mai jos întreaga convorbire telefonică, potrivit Mediafax:

– De ce sunteţi acolo?

– Sunt aici pentru că statul francez a atacat Statul Islamic (SI), califatul.

– Aţi primit instrucţiuni?

– Da.

– Aveţi legătură cu cei doi fraţi?

– Da. Ne-am sincronizat pentru aceste operaţiuni, la început. Ei la Charlie Hebdo, eu cu poliţiştii.

– Sunteţi în continuare în contact? I-aţi contactat telefonic recent?

– Nu.

– Sunteţi cu partenera dumneavoastră?

– Nu, sunt singur. Partenera mea nu este aici.

– Câte persoane sunt în magazin?

– Sunt patru morţi şi 16 persoane plus un copil, în total 17 persoane cu copilul. (Vorbeşte cu cineva) Sunt opt femei.

– Ce vreţi?

– Cer ca armata să se retragă din Statul Islamic, din toate locurile unde a mers să lupte împotriva Islamului. Sunt pregătit să negociez… Spuneţi-le să mă sune.

– Din ce grupare faceţi parte?

– Statul Islamic.

– Aţi fost acolo (în Siria sau în Irak-n.r.)?

– Am evitat, pentru că mi-ar fi compromis proiectul dacă făceam acest lucru.

– Aţi vizat acest magazin pentru un motiv anume?

– Da. Evreii. Pentru toată opresiunea, în special Statul Islamic, dar în toate locurile. Pentru toate locurile în care musulmanii sunt oprimaţi. Palestina face parte dintre ele.

– În afară de cei doi fraţi, mai aveţi legătură şi cu alţi indivizi?

– Nu voi răspunde la această întrebare. Ajunge cu întrebările. Transmiteţi numărul meu poliţiei.

 

Cei doi fraţi Kaouachi, autorii atentatului terorist din Franţa şi care se cunoşteau cu cel care a luat, vineri, ostatici în magazinul evreiesc din Paris, s-au baricadat într-o tipografie, vineri în jurul orei 10.00 (ora României), la un depozit, după ce a avut loc un schimb de focuri pe Drumul National 2.

Autorii atentatului au fost ucişi în momentul în care au ieşit din clădire şi au deschis focul spre forţele de ordine. Ostaticul care era reţinut de cei doi islamişti în tipografia situată în nordul Franţei a fost eliberat de forţele de elită franceze.

Chérif Kouachi, unul dintre autorii atacului comis la sediul revistei Charlie Hebdo, a sunat la postul BFMTV înainte de a muri şi a declarat că făcea parte din organizaţia teroristă Al-Qaida în Peninsula Arabia.

 

Filmul evenimentelor din Paris, care au condus la uciderea autorilor atentatului terorist din Franţa

ATENTATUL

Miercuri, către ora locală 11.30 (12.30, ora României), doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă şi înarmaţi cu arme automate, deschid focul la sediul Charlie Hebdo din Paris, în plină şedinţă de redacţie, strigând „Allah Akbar!”. Ei omoară 12 persoane, după care fug cu o maşină către nord-estul Parisului, schimbând vehiculul cu altul luat unui automobilist, notează Mediafax.

Preşedintele François Hollande se duce la scena atentatului şi lansează un apel la „unitate naţională”. O zi de doliu naţional este anunţată pentru joi.

Poliţia îi caută pe Chérif (32 de ani) şi Saïd Kouachi (34 de ani), născuţi la Paris, fiii unui cuplu algerian. Primul este un jihadist condamnat în 2008.

Reacţiile se multiplică în lume. Sloganul „je suis Charlie” se răspândeşte pe reţelele de socializare şi pe străzi. Miercuri seara, peste 100.000 de persoane manifestează în Franţa, iar alte mitinguri au loc în mai multe oraşe europene, dar şi la New York, Washington şi în Canada.

URMĂRIREA  

Joi dimineaţa o poliţistă municipală este omorâtă, iar un agent municipal este grav rănit la Montrouge, în apropiere de Paris, într-un atac armat al cărui autor fuge.

Fraţii Kouachi sunt recunoscuţi joi dimineaţa de administratorul unei benzinării, pe care l-au agresat, în apropiere de Villers-Cotterêt, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Paris. Jandarmi şi poliţişti efectuează căutări în regiune, dar cei doi rămân de negăsit.

Publicaţiile sunt în doliu, persoane anonime depun flori, creioane, lumânări sau mesaje la sediul Charlie Hebdo. Joi la prânz Franţa păstrează un moment de reculegere. Este tras clopotul de la Notre-Dame de Paris. Luminile Turnului Eiffel sunt stinse, timp de câteva momente, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).

Cei doi bărbaţi sunt catalogaţi drept „eroi jihadişti” de către postul de radio al organizaţiei Statul islamic (SI). Ei se află de ani de zile pe lista neagră americană cu terorişti, iar Saïd Kouachi s-a antrenat în Yemen în mânuirea armelor, în 2011, potrivit unor oficiali americani.

Vineri, urmărirea este reluată şi izbucneşte un atac armat la un baraj, între poliţişti şi fraţii Kouachi, recunoscuţi de către o automobilistă căreia i-au furat maşina. Fugarii, puternic înarmaţi, se baricadează împreună cu o persoană pe care o iau ostatică într-o tipografie din Dammartin-en-Goële, la aproximativ 20 de kilometri de Aeroportul Internaţional Roissy, al cărui program este modificat.

Satul este încercuit de către forţele de ordine, susţinute de trei elicoptere. Mai multe şcoli sunt evacuate.

Preşedintele François Hollande îşi reiterează apelul la „unitate naţională” şi-i îndeamnă pe „toţi cetăţenii” să manifesteze duminică în memoria victimelor.

Suspectul de la Montrouge este identificat, iar mai multe surse din cadrul poliţiei afirmă că s-a stabilit o „legătură” între acest suspect şi fraţii Kouachi.

În această zi de rugăciune pentru musulmani, moscheile din Franţa sunt îndemnate să aducă un omagiu victimelor atentatului.

Către ora locală 13 (14.00, ora României), două persoane sunt ucise într-un atac armat la porţile Parisului, iar mai multe persoane sunt luate ostatice într-un magazin cu specific evreiesc. Atacatorul de la Montrouge este suspectat că este implicat, potrivit unor surse din poliţie.

DEZNODĂMANTUL  

Forţele de elită franceze lansează simultan asaltul, vineri, şi-i ucid atât pe cei doi jihadişti acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, cât şi pe autorul luării de ostatici soldate cu morţi într-un magazin evreiesc de la Paris. Acest deznodământ pune capăt celor trei zile urmărire, după atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o undă de şoc în întreaga lume.

Cu puţin înainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora României), unităţi de elită din cadrul Jandarmeriei i-au împuşcat pe Saïd şi Chérif Kouachi, care ieşeau din tipografia în care s-au baricadat împreună cu un ostatic. Un membru al forţelor de ordine a fost rănit în operaţiune, potrivit unor surse din domeniul securităţii. În schimb ostaticul a fost eliberat teafăr.

În paralel, un asalt a avut loc la supermarketul evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat mai multe persoane ostatice. Cadavrele a cinci persoane, inclusiv al presupusului autor al luării de ostatici, Amedy Coulibaly, au fost găsite în supermarketul evreiesc după asalt, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, citate de Mediafax.

 

Sursa material: Adevărul / Dan Anghel

Sursa foto: www.afp.com

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter