Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Serafim Urecheanu


Dragi prieteni, la rubrica Dialoguri la Focul din vatră, vă prilejuim astăzi o reîntâlnire cu dl Serafim Urecheanu, inginer constructor, dr. habilitat în științe economice, om politic, fost deputat în primul Parlament ales pe cale democratică (1990-1994), unul dintre ctitorii Independenței R. Moldova (1991), fost Primar General al mun. Chișinău (1994-2005), Președinte al Curții de Conturi (2011-2016), născut la 2 februarie 1950, în s. Larga, Briceni.

Cu ocazia zilei de naștere, echipa Studioului Flacăra TV & Film îi urează cu drag și suflet multă sănătate, confort sufletesc, timp și inspirație pentru scrierea memoriilor și, bineînțeles, recunoștința semenilor!

La mulți ani binecuvântați, dle Serafim Urecheanu!  

Vă invităm să audiați un dialog de aproape două ore cu Omul Cetății Chișinău, Serafim Urecheanu, realizat de Luminița Dumbrăveanu în 24 decembrie 2011, la un post privat de radio, în cadrul căruia jurnalista face o trecere în revistă a faptelor concrete lăsate de protagonistul emisiunii în istoria mun. Chișinău și a R. Moldova.

Din emisiune veți afla multe, multe detalii puțin cunoscute despre Orașul cu umeri albi de piatră – Chișinău, dar și din politichia moldovenească

 

Repere ale discuţiei:

  • Restaurarea Catedralei și reconstrucția Clopotniței din centrul Chișinăului, aruncată în aer de sovietici;
  • Clădirea Guvernului ridicată pe locul Casei Eparhiale a Mitropoliei Basarabiei, distrusă de „eliberatori”;
  • Arcul de Triumf din Chișinău, care se numea, de fapt, Porțile Sfinte;
  • Readucerea tramvaiului pe străzile Chișinăului;
  • Scrierea Imnului Chișinăului de Eugen Doga și Gheorghe Vodă, crearea semnalelor de pe Turnul cu Ceas al Primăriei mun. Chișinău;
  • Organizarea în Parcul Catedralei a primului spectacol sub cerul liber al celebrului compozitor Eugen Doga – Baletul „Luceafărul” în versiunea de concert;
  • Titlul de Cetățean de Onoare al mun. Chișinău acordat Artistei Sofia Rotaru;
  • Vizita la Chișinău a Președintelui Franței, Jacques Chirac;
  • Detalii din culisele relațiilor sale cu Vladimir Voronin ș.a.

Audiţie plăcută şi de folos!

 

 

2-Serafim Urecheanu si Emil Loteanu

Serafim Urecheanu cu faimosul poet si regizor de film, Emil Loteanu

 

3-Serafim Urecheanu cu Jacques Chirac-Presedintele Frantei-1999

Serafim Urecheanu cu Jacques Chirac, Presedintele Frantei, Chisinau, 1999

 

 

Scurt istoric al emisiunii „Focul din Vatră” de la Radio Moldova (03-01-1998 – 24-02-2001)

„Focul din Vatră” a fost şi rămîne a fi una dintre cele mai populare emisiuni din istoria Radiodifuziunii Naţionale, titulatura fiind preluată din creaţia poetului martir Dumitru Matcovschi.

„Focul din Vatră” este prima emisiune dedicată românilor de pretutindeni din Basarabia ocupată de sovietici în 1940, fiind lansată şi realizată săptămânal la postul Naţional Radio Moldova (sîmbătă, ora 21:00-22:00), timp de trei ani, de jurnalista Luminiţa Dumbrăveanu.

„Focul din Vatră” a fost „stins”/suprimat de partidul comuniştilor lui V. Voronin de două ori: în octombrie 2000 (pentru două luni) şi în 24 februarie 2001, în sîmbăta alegerilor parlamentare, emisiunea fiind interzisă şi scoasă definitiv de pe postul Radiodifuziunii Naţionale.

Autoarea emisiunii, Luminiţa Dumbrăveanu a refuzat orice colaborare cu regimul comunist, fiind primul şi singurul jurnalist din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, care a demisionat şi condamnat cenzura comunistă, încheindu-şi Declaraţia oficială/publică, din 27 februarie 2001, astfel: „interzic utilizarea emisiunilor şi a vocii mele pînă la apusul guvernării comuniste!”

Multe dintre aceste emisiuni, arhivate în Fonoteca Radio Moldova, au fost distruse de comunişti şi slugile lor din radio, dar graţie unor oameni de treabă, profesionişti şi preţuitori ai patrimoniului audiovizual, au fost salvate vreo 25 ore/ediţii plus alte cîteva zeci păstrate în arhiva autoarei emisiunii.

Parte dintre aceste emisiuni şi/sau dialoguri salvate veţi putea asculta, rînd pe rînd, la compartimentul Focul din Vatră” al site-ului Flacăra TV.

 

Studioul Flacăra

În vederea respectării drepturilor de autor (Legea nr. 139 din 02.07.2010), la preluarea materialelor Flacăra se va face trimitere obligatorie – prin hyperlink – la sursă: numele autorului + Flacăra TV & Film sau + www.flacaratv.md

Recomandă prietenilor

Comentariu (1)

  1. […] Dialoguri la „Focul din Vatră”: Luminiţa Dumbrăveanu – Serafim Urecheanu […]

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Flag Counter